Bag scenetæppet

Boghandleruddannelsen i Odense afholdt forleden forfatteraften. Vi rapporterer fra et fint arrangement, hvor HarperCollins og forfatterægteparret Lisbeth Zornig og Mikael Lindholm gæstede.

Country Manager Alice Krogh Scott indledte veloplagt, scenevant og fuld af energi med en PowerPoint-præsentation af hver enkelt HarperCollins DK-udgivelse fra foråret.

Til stede denne aften var boghandlerelever, en god håndfuld nysgerrige boghandlere fra Fyn samt Bogmagasinet og BogMarkedet.

Bøgerne blev præsenteret ganske kortfattet hver for sig, men der blev plads til anekdoter, skæve oplysninger og et lille kig ned i maskinrummet: ”Kan denne bog klare prisen?”, lød spørgsmålet fra Alice Krogh Scott til salen, efter at have oplyst vejledende pris. De forsamlede boghandlere bekræftede, det kunne den godt.

HarperCollins DK er som bekendt den danske filial af det britisk-amerikanske kæmpeforlag af (næsten) samme navn, hvilket betyder, at man har førsteret på udgivelser fra det internationale HarperCollins-katalog. Det internationale islæt prægede også forfatternavnene med store navne som Karin Slaughter, David Walliams og mange andre.

Samtidig er det danske forlag fri til selv at købe rettighederne til udgivelser fra andre udenlandske forlag samt skabe sine egne bøger.

Netop dette er man godt i gang med, blandt andet med romaner fra Lars Muhl, Kristina Aamand, Gretelise Holm og flere andre. – Og ikke mindst med det forfatter- og ægtepar, som overtog rampelyset efter Alice Krogh Scott.

 

Lisbeth Zornig og Mikael Lindholm guider gennem forfatterskabet.

 

Ægteparret Lisbeth Zornig og Mikael Lindholm tog os ind bag scenetæppet og fortalte om deres liv og karrierer – baggrunden for at berette om deres fælles serie af krimier, hvor den seneste ved navn ‘Et ubetydeligt mord’ udkom på HarperCollins i starten af april og i løbet af bare to måneder har solgt 2.500 eksemplarer. Bogen udkommer i Sverige og Finland senere på året.

”En fagbog,” som begge parter hver især er forfatter til flere af, ”er som at mestre ét instrument; at skrive skønlitteratur er som at spille med hele orkestret,” fortalte Mikael Lindholm Det handler ikke bare om at skrive godt, men også om at kunne balancere:

Parrets fælles krimier er løseligt baseret på virkelige begivenheder, men netop kun løseligt. Mikael Lindholm mente, at virkeligheden simpelthen kan være så brutal, at den skræmmer læserne væk: ”Vi skriver ti grader ved siden af virkeligheden.”

Lisbeth Zornig og Mikael Lindholm talte endvidere om udfordringerne ved at skrive sammen, da arbejdsformen efter flere bøger stadig er under udvikling – men de lader til begge at nyde skriveprocessen.

Snakken på de lange gåture i naturen handler sjældent om hverdag eller natur; mord, forbrydelser og sindrige plot fylder i stedet. Ofte til hævede øjenbryn fra forbipasserende, når begejstringen over en blodig detalje hæver stemmelejet. Som Mikael Lindholm sagde med et af sine fyndige, citatvenlige udsagn: ”Det er vores måde at se Netflix på – vi skriver bare i stedet.”

Undervejs er forfatterparret omdøbt fra ”Zornig og Lindholm” til ”Lindholm og Zornig” – dels for at markere en ny begyndelse på et nyt forlag (to tidligere krimier udkom på People´sPress, red.), dels fordi boghandlerkunderne så ikke skal bukke sig så langt ned, brød Alice Krogh Scott ind i foredraget med et smil på læben.

Men grunden var mest af alt, at navnet Lisbeth Zornig som regel forbindes med andet end fiktion på grund af hendes markante sociale engagement omkring mønsterbrydere. Derfor kan det udsende besværlige signaler, når efternavnet Zornig står først. Gamle gentlemen må sluge den bitre pille.

Et spørgsmål fra salen lød, om forfatterparret havde overvejet at skrive en krimiserie i stedet for som hidtil at skrive selvstændige bøger. Boghandlerkunderne efterspørger serier, forklarede hun.

Lisbeth Zornig så anderledes på sagen, eftersom serier kan være farlige. Farlige, fordi serien aldrig genvinder momentum, hvis et bind sælger dårligere end forgængerne. Læserne er groft sagt hægtet af, det kan nok så glimrende fremtidige bind ikke rette op på.

 

Skal gentages

BogMarkedet spurgte efterfølgende Bianca Tranberg, koordinator på boghandleruddannelsen i Odense, om, hvordan hun syntes, aftenen var gået:

”Det er fantastisk, at vi i samarbejde med forlaget HarperCollins kunne afholde en forlagsaften med forfatterbesøg for både landets boghandlerelever og de fynske boghandlere. Respons fra forlag, deltagere og elever var yderst positive – en succes, som vi gerne gentager.”   

Boghandleruddannelsen på Tietgen Business vil til efteråret være vært for flere tilsvarende arrangementer med andre danske forlag, oplyser hun.

 

Forsidefoto: Alice Krogh Scott. 


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere