Bibliotek: Krimifremstød på københavnske biblioteker

Man behøver ikke at være den store Sherlock Holmes for at kunne registrere, at danskerne igennem de sidste par år i den grad er blevet ramt af krimifeberen. Næsten rystende store salgstal, (i hvert fald for en, der gerne havde set nogle af tallene fordelt på fx lyrikområdet), er fulgt i kølvandet af de nye danske krimidronninger Sara Blædel og Elsebeth Egholm og deres udenlandske kolleger,...

Man behøver ikke at være den store Sherlock Holmes for at kunne registrere, at danskerne igennem de sidste par år i den grad er blevet ramt af krimifeberen. Næsten rystende store salgstal, (i hvert fald for en, der gerne havde set nogle af tallene fordelt på fx lyrikområdet), er fulgt i kølvandet af de nye danske krimidronninger Sara Blædel og Elsebeth Egholm og deres udenlandske kolleger, hvor især skandinaverne i mange år har domineret markedet.

Sjöwall og Wahlöö, Henning Mankell, Liza Marklund, og senest Stieg Larssons posthume udgivelser, for bare lige at nævne nogle. Men selvfølgelig læses de klassiske engelske forfattere stadig. Det er mange år siden, at P.D. James, Agatha Christie og Conan Doyle bed sig fast bag de danske gardiner.

Elementært: En krimiklub
Det burde derfor egentlig være temmelig elementært, at det danske biblioteksvæsen nu kommer på banen med et udspil i form af en krimiklub. I første omgang er udspillet forbeholdt hovedstadsområdet, idet det er her de to biblioteksansatte, Tine Garsdal og Astrid Dahlgaard Pedersen, har udviklet ideen og sikret sig økonomisk opbakning fra Københavns Kommune. På sidelinien har man også dækket sig ind med gode råd og vejledning fra den erfarne, nu selvpensionerede, bogmessearrangør, Poul Bjørnholt, samt allieret sig med krimieksperten Bo Tao Michaëlis, der bliver protektor for hele foretagendet.

Under fællesbetegnelsen »Mord i Biblioteket«, (Agatha Christie, red.), sigter man mod at afholde otte årlige arrangementer. De vil alle finde sted i de mørke vintermåneder og frem til de første spirende forårstegn. I første omgang er fem biblioteker involveret i samarbejdet, (Brønshøj-Husum og nordvest-området), men det er især bibliotekerne på Ørnevej og i Brønshøj, der indtil videre skal danne rammen om arrangementerne, da de har de bedste faciliteter.

Man har indgået samarbejde med fem af de store krimiforlag, Modtryk, Klim, Fremad, Forum og Gyldendal. I begyndelsen af september udkommer et katalog, der fortæller om begivenhederne, og som vil ligge fremme på bibliotekerne. Tine Garsdal fortæller, at man satser på et virkeligt grafisk pænt udformet katalog, finansieret af Københavns Kommune, der ud over forord af Bo Tao Michaëlis også vil indeholde henvisninger til diverse aktuelle krimihjemmesider, generelle bibliofile tip, en debutno-velle fra en af forfatterskolens elever, og en krimiquiz forfattet af Poul Bjørnholt, hvor der vil være pæne præmier.

For fuld skrue med rød løber og champagne
Præmier er der også til de første, der melder sig ind i krimiklubben – eller så længe lager haves. Naturligvis i form af en krimibog. Indmelding sker på biblioteket, det koster 100 kroner for hele sæsonen, og for de penge er man sikret gratis adgang til alle arrangementerne, mens ikke-medlemmer bliver nødt til at hive murmeldy-ret frem, da der skal betales 30 kr. ved indgangen.
Det første arrangement finder sted på Brønshøj Bibliotek den 8. oktober. Her er der tale om intet mindre end en release-event, komplet med rød løber og champagne, hvor Bo Tao vil foredrage om Stieg Larssons tredje roman, og hvor man vil satse på at skaffe et antal bøger til lejligheden, således at de Larsson-hungrende fans kan få mulighed for at låne bogen med hjem, ca. tre uger før den officielle danske udgivelse. Med andre ord: Der åbnes for fuld skrue. I øvrigt bør det understreges, at man også har lavet en aftale med Forlaget Modtryk om, at Larssons bog vil være at finde på bibliotekerne samme dag, som den kommer i bogladerne.
Imponerende program med gæster og quiz
Da programmet i skrivende stund er under udarbejdelse, er det ikke alle begivenheder, denne artikel kan berette om. Men det ligger dog fast, at chefkriminal-inspektør Per Larsen en aften vil fortælle om rigtige krimier, rigtige gerningssteder, at Elsebeth Egholm kigger forbi en anden aften, og at den fra DR2 krimi-kendte Nanna Rørdam Knudsen 13. januar vil interviewe den måske noget krimioversete Kirsten Holst (mor til Hanne-Vibeke Holst), og at Bo Tao Michaëlis sammen med Leif Davidsen afslutter sæsonen til marts. Ligeledes har man indgået et samarbejde med den veletablerede Horsens Krimimesse, som det jo er Horsens Bibliotek, der står bag. Her vil det være muligt for klubbens medlemmer at besøge messen på favorable vil-kår. Så hvem ved? Måske vokser ideen gradvist til hele landet, men Tine Garsdal understreger, at man i star-ten »kun« går efter at dække hele det københavnske område.
Derudover er man meget fleksibel og parat til med kort varsel at stable et arrangement på benene, hvis et af forlagenes store udenlandske navne pludselig skulle befinde sig i København i forbindelse med fx en presse-runde. Måske Colin Dexter?! Det ville være dejligt for nogle få øjeblikke at få genoplivet hans fantastiske Chief Inspector Morse, hvis ætsende replikker den fremragende John Thaw i mange år gav liv på skærmen, når han med sin stakkels limonadedrikkende sergeant Lewis på slæb, foretog sine raids i Oxfords pubber og kollegier. På et af de sidstnævnte fik han lejlighed til at spidde en nedladende dekan, da denne temmelig hovent spurgte, hvad kriminalinspektøren gjorde sig af tanker om det aktuelle mysterium. Morse drejede med hænderne i lommen om på hælen med ordene: »Think? I am not so presumptuous to think. Not at an Oxford College. Come on, Lewis. Let’s find a pub!«

Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere