Biblioteker skal gå forrest

Børns læselyst er faldet gennem 10´erne med potentielt alvorlige konsekvenser for det moderne samfund. Denne udvikling skal vendes.

Antallet af børn, der læser mindst flere gange om ugen, faldet fra 61 % til 56 % siden 2010, mens hele tre fjerdeldele af børnene aldrig eller kun sjældent taler med deres venner om bøger om læsning. 

Fem procents fald over en syvårig periode lyder umiddelbart tilforladeligt, men tendensen må stoppes, inden tallene bliver endnu værre, påpeger direktør for Danmarks Biblioteksforening Michel Steen-Hansen i et interview i BogMarkedet fra sidste år. I et moderne samfund har det altafgørende betydning, at man kan læse og forstå.

Netop Danmarks Biblioteksforening stod i spidsen for skabelsen af en såkaldt National Læsestrategi, der skulle råde politikerne op. Initiativet blev præsenteret på Christiansborg i september til stor interesse blandt målgruppen af politikere.

  

Kulturministeriet afsætter penge

Fungerende kulturminister Rasmus Prehn (S) ønsker at vende den nedslående udvikling med faldende læselyst hos børn, og derfor afsættes syv millioner kroner til et nyt initiativ, "som landets biblioteker skal udrulle," som det hedder i en pressemeddelelse fra Kulturministeriet.

Rasmus Prehn følger på sin vis op på et lignende initiativ fra den borgerlige forgænger i embedet, Mette Bock (LA), der i april i år også afsatte penge til formålet.  

”Alle børn fortjener at opleve litteraturens magiske univers, men for mange børn er bøgernes verden desværre en fjern galakse," udtaler ministeren og fortsætter:

"Vi får ikke flere børn til at læse ved at løfte pegefingre, men vi skal i stedet skabe begejstring og pirre til nysgerrigheden omkring det at læse og opleve litteraturen sammen. Ved at afsætte penge til initiativer forankret omkring skolernes fritidstilbud, så rammer vi de børn, der ikke selv finder vej til børnebiblioteket.”

Indsatsen indbærer skabelsen af "sociale læsefællesskaber", hvilket for så vidt er en nytolkning af læsningens traditionelle rolle som en strengt individuiel foreteelse. En nytolkning, BogMarkedet hilser velkommen og håber vil appellere til børn og unge. 

En anden del af det samlede initiativ er at skabe bedre forbindelser mellem biblioteker og fritidsordninger/fritidshjem.

Foto: iStock/Getty Images.


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere