Bogefteråret hos Politikens Forlag

Traditionen tro præsenterer danske forlag deres efterårs- og juleprogram hos os. Lene Juul fortæller.

Det er på alle måder det mest specielle efterår i alle mine år i forlagsbranchen. Covid har smidt alle de traditionelle efterårsplaner op i luften og desværre været skyld i aflyste messer og Bogforum, og selv om vi prøver at være til stede ude omkring i landet til arrangementer og vores egen LitteraTour, så håber vi da på, at 2021 vil byde på festivaler, messer og masser af læseraktiviteter igen.

Heldigvis er læse- og købelysten stadig stor hos danskerne, og vi har et fænomenalt efterårsprogram til læserne i år. Et stærkt, bredt program, som læserne kan spejle sig i og forundres over.

Vi har stærke dokumentariske/biografiske romaner, hvor forfattere generøst og modigt bruger sit eget liv som inspiration til store fortællinger.

Begyndende med Birgithe Kosovic om opvækst, faren og jugoslaviske rødder, så Anne-Grethe Bjarup Riis’ rystende ærlig beretning om rå opvækst og sønnens kræftforløb, videre til Jesper Stein, der har sendt Axel Steen på orlov for i stedet at skrive en meget ærlig og rørende roman om sin opvækst på ’Rampen’ i Århus. Carsten Jensen runder november af med sin stærkt personlige ‘Øvelser i afsked’, hvor han skriver gribende om corona og sorg.

Ærlighed, underfundighed, klogskab og rå virkelighed byder vores nonfiktion-program i den grad også på med biografiske/journalistiske bøger af og med Lars Løkke Rasmussen, Lone Frank, Casper Christensen, Hella Joof, Jesper Steinmetz, Kim Bildsøe Lassen, Divya Das, Lars Seier, Lars Tvede, Puk Damsgård, Anders Agger og Phillip Faber, der hver især fortæller klogt og medrivende om deres passioner og interesser, men også om sig selv og verden af i dag.

Der er kærlighed, drama, længsel og opvækst til overflod i vores oversatte romaner. Fra den finurlige, japanske roman ‘Nakanos genbrugsbutik’ over Elena Ferrantes velkendte og velskrevne univers til Isabel Allendes episke sprog i ‘Håbets rejsende’ og sluttende med en mursten af en roman af Peter Buwalda, hvis storroste ‘Otmars sønner’ er en fortælling om selve livet.

Kærlighed har Elsebeth Egholm også kastet sig dygtigt over i sin nyeste pageturner-roman ‘Som natten kender stjernerne’, men der er også plads til et medrivende plot. Det må man sige, at Sissel-Jo Gazan og Jonas T. Bengtsson også har i deres første bøger på Politikens forlag. Der er fuld knald på handlingen og personskildringer, der går lige i hjertet, i både ‘Hvide blomster’ og ‘Fra blokken’.

Børnebøger er et område, vi har opprioriteret gevaldigt de seneste år, og vi har dette efterår udgivet Renée Toft Simonsens andet bind af Børnene fra Sølvgade, Johan Olsen er genial til at formidle videnskab til børn, og han har skrevet om HC Ørsted i ‘Kompasnålen der forsvandt’, Kristian Gintberg (fra Ramasjang) skriver medrivende om rummet og jordens rekorder, naturnørden Vicky Knudsen skriver engageret og passioneret om naturen, som vi alle burde drøne mere ud i, Jacob Riising fortæller om Verdens vildeste ideer, og så slutter vi et godt børnebogsår af med Sigurd Barrett, der i et nyt, imponerende tobindsværk samler 200 sange med tekst, noder og tegninger, så man i bedste Sigurd-stil både er underholdt og oplyst. 

Krimierne har vi selvfølgelig også med i efterårspaletten. Line Holm og Stine Bolther har indledt et anmelderrost skrivesamarbejde med ‘For barnets bedste’, Anne-Sophie Lunding-Sørensen tager os med på sindssygehospital i ‘Sanatoriet’, Anna Ekberg tager os med på creepy dates på Tinder – og så er Sara Blædel klar med en ny forrygende Louise Rick-krimi, der denne gang sender læserne til Tåsinge og det sydfynske. Svenske Hans Rosenfeldt (der blandt andet har været med til at skrive ‘Broen’) slutter krimiåret af med ‘Ulvesommer’, der er første del af en ny kriminalserie.

Der er virkelig noget til mange. Kalendere af Maren Uthaug, Morten Ingemann og Wulffmorgenthaler. ‘Året der gak’ – som i år er med tegninger af Roald Als, en bog til og om bedsteforældre af Lars Daneskov og ikke mindst en ny, smuk gavebog om Rom. Denne gang den caribiske.

Og skal man have gang i køkkenet eller sundheden, så er der masser af inspiration at fine i de nye bøger af Valdemarsro, Ditte Ingemann, Michelle Kristensen, Pia Norup, Annemette Voss og Katrine Klinken.

 


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere