Bogefteråret hos Vild Maskine

Traditionen tro præsenterer danske forlag deres efterårs- og juleprogram hos os. I dag fortæller Mads Heinesen og Rebekka Gertz Andersson.

Vild Maskine er et mindre forlag, som er stiftet i 2015 og holder til i Vordingborg på Sydsjælland. Forlaget drives af Mads Heinesen og Rebekka Gertz Andersson, der både danner par i virksomheden og privat. Vi stræber efter at udgive relevant, moderne skønlitteratur til voksne læsere, gerne med kant og et kunstnerisk islæt – samt stærk børne- og ungdomslitteratur. Forlaget udgiver mest danske forfattere, heraf mange debutanter, og i mindre omfang oversat litteratur.

Efteråret på Vild Maskine er noget anderledes dette efterår. Vi er vant til at løbe meget stærk og til at have et ret stramt udgivelsesprogram. Men i år er det anderledes.

I sensommeren og det tidlige efterår havde vi mange stærke udgivelser såsom ’Det sner med fjer’, figurdigte af Karen Filskov, som fik fantastiske anmeldelser i blandt andet Information og Weekendavisen.

 ---

   

---

Vi udgav også børnebogen ’Havesaksen’ skrevet af Gertrud Tinning og illustreret af Louise Thrane Jensen. Gertrud har tidligere udgivet to historiske romaner, men ’Havesaksen’ er hendes debut som børnebogsforfatter, og hvilken én! Humoristisk og gakket.

Dertil udgav vi debutromanen ’Sortsyge’ af Cecilie Bødker, der handler om jalousi og polyamorøsitet. ’Sortsyge’ fik bred omtale med en række store interviews i medierne.

---

---

Senest har vi udgivet ’Lille Bange Egern holder fødselsdag’, fjerde billedbog i den sjove serie om det populære lille egern, skrevet og tegnet af Melanié Watt, samt bog nummer syv i gyserserien ’13 historier’, nemlig: ’Fridykker’.

’13 historier’ er et helt univers for børn i 11-15-års-alderen. Det startede som en novellesamling med samme titel fra 2018, men udvikler sig til 13 gennemillustrerede hardbackbøger, hvor hver historie foldes mere ud og skrives mere letlæst og med æstetisk smukke illustrationer af Mia Marie Overgaard. I universet er der også udgivet lydbøger med musik og gysereffekter, flot udført af Jonas Præst Nielsen.

En ny verden

Vi har – også i dette efterår – udgivet mange nye lydbøger og e-bøger. Og vi kommer ikke uden om at nævne den digitale udvikling, der for alvor gjorde sit indtog i 2020, selvfølgelig også på grund af coronakrisen. 

Mange har i årevis spået bøgernes kommende digitale udvikling, uden at man har kunnet mærke det for alvor, men i år skete det. For vores vedkommende er omsætningen inden for lydbøger og e-bøger langt, langt større i 2020 end 2019, det er gået fra at være en nærmest ubetydelig lille biindtægt for forlaget til at være helt essentielt i 2020.

Det har betydet, at vi har kunnet tillade os at skrue lidt ned for udgivelsesmængden og lette arbejdspresset en smule. Det har været tiltrængt efter seks år, hvor vi har kæmpet hårdt for at etablere os på et meget svært marked, og hvor det fysiske salg til skoler og biblioteker jo har været konsekvent for nedadgående i de knap 40 år, vi har levet.

Men vi føler, at vi med en stor og dedikeret indsats efterhånden er nået et sted, som vi er meget stolte af at være nået til, især når man som os er startet helt fra bunden uden forudgående forlagserfaring.

Så selvom vi tripper for at komme ud og vise vores bøger frem og møde læsere og forfattere, så har det været en gave ikke at kunne. Dermed har vi kunne bruge tiden lidt anderledes, og det er der kommet mange nye idéer ud af, bl.a. antologien ’Himlen over Kina’ med bidrag fra 12 forfattere og kulturpersonligheder, som udkommer i starten af 2021.

I resten af 2020 udgiver vi kun én enkelt bog, men det er til gengæld en ret unik én af slagsen: ’Hvad siger sproget?’ af debutant Thomas Kirk. Det er finurlige små værker, som vender sproget på hovedet, den skal ses og opleves. Udgivelsen er støttet af Statens Kunstfond, men vi vælger hverken at kalde det digte eller kunstværker, da ’Hvad siger sproget?’ i princippet kan læses og opleves af alle.

Dertil så glæder vi os enormt meget til foråret, hvor vi har mange spændende nye bøger i støbeskeen, og vi glæder os ikke mindst til at se, hvilke nye talenter og projekter vi ikke er blevet præsenteret for endnu.

---

 


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere