Boghandel: Jul på Frederiksberg

Igen i år var der en svag tilbagegang i omsætningen hos Boghandleren Godthåbsvej, men vejret gjorde det heller ikke nemmere, når man nu ikke ligger i et overdækket center Af Jannik LunnNår man kigger tilbage på julesalget 2010 hos Boghandleren på Godthåbsvej, hvor jeg vanen tro var boghandlermedhjælper det meste af december, var det igen i år meget bredt, hvad der blev...

Igen i år var der en svag tilbagegang i omsætningen hos Boghandleren Godthåbsvej, men vejret gjorde det heller ikke nemmere, når man nu ikke ligger i et overdækket center
Af Jannik Lunn

Når man kigger tilbage på julesalget 2010 hos Boghandleren på Godthåbsvej, hvor jeg vanen tro var boghandlermedhjælper det meste af december, var det igen i år meget bredt, hvad der blev solgt.

Selvfølgelig blev Jussi Adler-Olsens nye krimi om Afdeling Q langet over disken rigtig mange gange og blev klart den mest solgte bog i december, og også Claus Meyers Almanak og Ken Folletts Giganternes fald kom til at ligge under ganske mange juletræer på Frederiksberg. Jonas Jonassons Den hundredeårige kom ind på en imponerende fjerdeplads, efterfulgt af Spise med Price 2 og Manu Sareens Hvad fætter gør er altid det rigtige.

På en flot syvendeplads kom Victor Klemperers LTI – Lingua Tertii Imperii efterfulgt af Peter Høeg, Patti Smith og Barberys Pindsvinets elegance, der som den eneste også var med på sidste års top ti.
Når man får kørt en Top 500 ud, er det imponerende at se, hvor utroligt mange bøger der kun sælges i ét eksemplar.

Man kan ikke sige, at vejret var med de boglader, der ikke ligger i et center, så når man tager det med i betragtning, må en lille tilbagegang i omsætningen siges at være billigt sluppet – selv om julesalget i 2009 også viste tilbagegang. For et par måneder siden offentliggjorde Boghandlerforeningen en undersøgelse, der pegede på, at bogsalget ville stige med 14 % i efteråret 2010. Den spådom vil næppe blive bekræftet, når resultaterne bliver gjort op hele vejen rundt.

Bogbranchens IC4-tog kører stadig ikke for fulde omdrejninger
»Korporaler spår, men herren råder,« hedder det i en gammel sang, og det viste sig også andre steder at holde stik. Fx udtalte Boghandlerforeningen i oktober, at bøger fra forlag, som ikke ekspederer gennem DBK eller NBC, i en kort periode ikke kunne bestilles på Bogportalen, »da man i lang tid havde efterspurgt en oprydning i Bogportalens oplysninger, og nu var chancen der for at få det gjort i god tid inden juletravlheden«. Den midlertidige lukning skulle vare resten af oktober og muligvis ind i november.

Men der er stadig lukket for bestilling af bøger fra forlag, der ikke ekspederer via DBK og NBC, så derfor måtte boghandlerne bruge to bestillingssystemer i juletravlheden!

NBC havde en uheldig december med nedbrud og bøger uden fakturaer med efterfølgende dobbeltfakturering og dobbeltlevering af ordrer, mens DBK fungerede bedre. Og selve transporten af bøger til os var imponerende, vejret taget i betragtning.

Det er i øvrigt forbløffende, hvad man modtager af mails i juletravlheden. Der er næppe mange boghandlere, der har tid til at granske forlagenes forårsprogrammer den 21. december. Og så er der kreative forlæggere som Nils Finderup fra Forlaget Finsen, der sender en mail den 22. december, hvor han fortæller om en bog, som boghandlerne bør bestille hjem, så de har noget i stedet for alle de Bjarne Riis-bøger, som de vil komme til at bytte efter jul.

Alt i alt gik julehandlen rimeligt hos os på Frederiksberg, og kunderne var glade, også når vi fandt en bog frem, som en anden boghandler ikke havde gidet at slå op, som kunden fortalte. Og det hele blev fulgt op af en meget opløftende kundetilfredsundersøgelse, der blev offentliggjort i Børsen lillejuleaften. Her var kæden Boghandleren kun overgået af Irma, da man havde spurgt 5.210 tilfældigt udvalgte danskere.

Og til slut var bytteræset ikke så voldsomt, som man kunne have frygtet.

Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere