Boghandelen har stadig et tilbud: Samarbejde for mersalg

Kommentar af Olaf Winsløw, direktør i Boghandlerforeningen, 5. marts 2001Boghandlerdata går på nettet« var overskriften i Bogmarkedet 8/9, og en vigtig del af artiklen handlede om boghandlernes forhold til Boghandlerdata. Det kalder på en kommentar:Boghandlerdata blev startet i 1977 og var et meget stort fremskridt. Boghandelen fik et informationsværktøj, som var unikt...

Kommentar af Olaf Winsløw, direktør i Boghandlerforeningen, 5. marts 2001

Boghandlerdata går på nettet« var overskriften i Bogmarkedet 8/9, og en vigtig del af artiklen handlede om boghandlernes forhold til Boghandlerdata. Det kalder på en kommentar:

Boghandlerdata blev startet i 1977 og var et meget stort fremskridt. Boghandelen fik et informationsværktøj, som var unikt på det tidspunkt, og forlagene fik boghandlerne til at udføre en stor del af ordrekontorets arbejde. På trods af systemets omkostninger var der tale om en betydelig samlet rationalisering for branchen.
Edb-udviklingen i boghandelen er ikke stoppet siden. Det seneste skud på stammen er udviklingen af Boghandelens Informations- og Bestillingssystem – BiBi.
Baggrunden for Boghandlerforeningens beslutning om selv at udvikle et ordresystem var, at boghandlerne den 1. januar 2001 ikke længere ville have eksklusivitet, og derfor ville eneretten til at udnytte Boghandlerdata falde bort. Samtidig havde forlagene tilsyneladende ikke haft samme behov for udvikling som vi. I hvert fald var der (set fra brugerside) kun sket en beskeden udvikling af Boghandlerdata siden starten.
Vi forudså, at Boghandlerdata vil blive stillet til rådighed for alle forhandlere, og at det vil blive udviklet af hensyn til andre forhandlergrupper. Det er således karakteristisk, at brugsuddelere og grøntekspedienter får »et totalt titelfelt«, som Palle Mogensen nævner som en af systemets nyheder, medens boghandlernes ønsker herom igennem årtier er blevet overset.
Det er bare en kendsgerning, som vi registrerer, og som underbygger det rigtige i vores strategi: Vi skal sikre, at boghandlerne fortsat er dem, som har det bedste kendskab til bogmarkedet, og at boghandlerne har så nem en adgang som muligt til at genudnytte de data, de selv skaber. Det gør vi ved at have et system i eget hus og skabe et ligeværdigt samarbejde herudfra.

Hensigten er at sælge bøger
Hensigten er jo at sælge så mange bøger som muligt, fordi kun sådan fastholdes boghandlernes position som den vigtigste salgskanal for danske bøger. Derfor har vi, siden vi lancerede planerne om BiBi i august måned, gang på gang understreget, at vi ønsker et samarbejde med forlag, forlagsekspeditioner og dermed Boghandlerdata. Ligeledes har vi fremhævet, at vi er villige til at yde et bidrag til rationalisering af branchens fødekæde. Så vi kan kun være glade for, at der nu kommer noget konkret at samarbejde om i den nye markedssituation.

BiBi skal opfylde de mest avancerede krav
Palle Mogensen siger om det nye Boghandlerdata, at »forskellene må ikke skygge for det fælles«. Det er o.k., men vi siger, at mindste fælles fold ikke længere er tilstrækkeligt for boghandlernes informations- og bestillingssystemer. BiBi skal opfylde selv de mest avancerede krav, så vi kan hæve kvaliteten i vores professionelle kundebetjening.
Vi glæder os til at vise flere forlag, hvilke muligheder de i dag har for i samarbejde med BiBi på én gang at informere boghandlerne om deres bøger og at markedsføre dem gennem flere internetbutikker. Det gør vi bl.a. på informationsmøder i Århus den 21. marts og i København i april. Vel mødt!
10/11 2001

Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere