Boghandlere der forsvinder: Opbremsning i negativ udvikling

Årene 2012 og 2013 var hårde år for boghandlerne, hvor mange butikker måtte lukke. Men i de seneste to år er der sket en opbremsning, hvor antallet af boghandlere, der må lukke, er blevet mindre drastisk. 

Lad det være sagt med det samme: Der forsvinder stadig boghandlere år for år i Danmark. Men den negative udvikling, som for alvor løb stærkt i 2012 og 2013, er nu fladet en smule ud. Det viser tal fra Boghandlerforeningen.
”Generelt må man sige, at krisen er ovre, og der er tegn på, at privatforbruget har det bedre,” siger Boghandlerforeningens direktør Olaf Winsløw. ”Men konklusionen er stadig, at antallet af boghandlere fortsat går tilbage, men i en svagere takt end den man så for tre-fire år siden.”
De seneste to år er der alt i alt forsvundet ti boghandlere om året. Det er vel at mærke summen, når man gør regnskabet op over lukkede og nyåbnede butikker. De to foregående år, 2012 og 2013, var en ren gyser – særligt for den fysiske boghandel. Her forsvandt mere end dobbelt så mange forretninger.    

Diagrammet viser tilvæksten – som altså er negativ – i antallet af danske boghandlere. Internetboghandler er medregnet, mens ’rene antikvariater’ ikke er inkluderet. Kilde: Boghandlerforeningen

Ingen absolutte tal
Boghandlerforeningens direktør understreger, at der ikke findes en fuldstændig absolut opgørelse over antallet af boghandlere i Danmark. Men de tal, der kommer nærmest, er dem, som Boghandlerforeningen fører, mener Olaf Winsløw. 
”Det, der er udfordringen, er, at ’boghandel’ ikke er et præcist begreb. Indtil år 2009 kunne man sige, at dem, der havde underskrevet samhandelsreglerne, det var boghandlere. Men det er ikke muligt, at sammenligne bruttoantallet af boghandlere i Danmark mange år tilbage. Også fordi internetboghandlerne ikke blev regnet med før efter 1999.”
En af Boghandlerforeningens kilder til data er, hvilke virksomheder der har konto hos Bogportalen, og hvilken type konto de har. Men der kan altså åbne butikker i landets afkroge, som ikke kommer til Boghandlerforeningens kendskab. Det kan for eksempel være mindre specialbutikker, som ikke bruger Bogportalen, påpeger Olaf Winsløw. 
”Det burde ikke være mange butikker, vi misser i vores optælling – også fordi forlag og ekspeditioner henviser butikker til os, så vi kan distribuere informationen til den øvrige branche,” siger han.  
Her er udviklingen de seneste seks år i tal, der altså ikke er fuldstændige men nok så tæt på, som man kan komme.  

Kilde: Boghandlerforeningen

Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere