Boghandlere: Solidt julesalg uden bestsellere

Det var ikke enkelte storsælgende titler, der dominerede alle læsernes ønskelister i år, men boghandlerne har alligevel haft lige så meget gang i salget som sidste år.

Julen er overstået og massevis af julegaver med bøger er blevet pakket op. Men den forgangne jul har ikke været domineret af få bestsellere, der er blevet revet ned fra hylderne. Boghandlerne rapporterer i stedet, at der er blevet solgt et bredt udvalg af forskellige titler. Og det har ikke skadet salgstallene ifølge Arnold Busck og Indeks Retail.
”Arnold Buscks salg har nogenlunde været på samme niveau som sidste år,” fortæller Helle Busck Fensvig. ”Der har ikke været én dominerende titel i år, og vores bestsellerlister viser, at der har været en god blanding af mange forskellige titler og genrer.”
 
Ingen ny Jussi Alder-Olsen i år
Boghandlerne, der hører under Indeks Retail, har haft den samme oplevelse.
”Det har været en lille smule bedre end sidste år,” fortæller Marianne Pedersen, som er adm. direktør for Indeks Retail. ”Mikkel Beha Erichsen og Emil Midé Erichsens ’Hej Far Kære Emil’ var én af topsælgerne, men i år var der et bredere udvalg, der solgte. Sidste år var der ganske få titler, som var en meget stor del af omsætningen, og det er ikke det billede, vi ser i år.”
Marianne Pedersens eget bud på ændringen fra sidste år er manglen på en ny Jussi Alder-Olsen-roman.
”Jussi Alder-Olsen var den sikre bog at give i julegave, så i år har kunderne købt anderledes ind. Købet har været spredt på flere titler, og det, synes jeg jo, er dejligt,” fortæller hun.
 
Saxo: Størst vækst i julen 2014 
Saxo havde et rekordstort julesalg i 2014, og selvom det netop overståede julesalg gik godt, var stigningen ikke helt så høj.
”Vi havde en tocifret (procent, red.) vækst sidste år, hvor der i år har været en encifret vækst,” siger Saxos stifter og CEO, Jørgen Balle Olesen. Han fortæller også, at der var en stor forskel på sidste år, hvor der var nogle stærke bestsellere.
”Bestsellers trak en hel del salg sidste år, og vi oplevede ikke, at der var noget tilsvarende som kunne trække lige så meget i år,” fortæller han.

Flere titler betyder færre returneringer
Boghandlerne har ikke helt overblik over præcist, hvor mange bøger, der er kommet retur igen, men Helle Busck Fensvig pointerer, at når der er solgt et større antal forskellige titler, så er der som regel også færre gavemodtagere, der ender med at returnere bøgerne igen.
”Når der er en eller to meget markante titler i juletiden, så ender det tit med, at nogle får for mange af den samme bog,” fortæller Helle Busck Fensvig. ”Det sker ikke så meget, når der er blevet solgt et bredere udvalg af titler. Så bytteandelen tror jeg faktisk har været lavere i år.” 

Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere