Bogsalget går frem i Sverige

Bokförsäljningsstatistiken for hele året 2018 er netop udkommet. Det samlede resultat byder på solid fremgang, men der er tilbageskridt undervejs.

Den netop udkomne rapport Bokförsäljningsstatistiken Helåret 2018, udgivet i fællesskab af Svenska Bokhandlareföreningen og Svenska Förläggareföreningen, byder både på positive toner og mislyde.

Det totale bogsalg - trykt og digitalt - øgedes med 4,9 % i 2018 i forhold til året før, og salgsresultatet i 2018 bliver på i alt 4,37 milliarder svenske kroner.

Det samlede resultattal skjuler dog ligeså meget, som det oplyser. Fremgangen er som antydet ulige fordelt, nogen er endda gået tilbage.

Fremgangen skyldtes især den stærkt øgede streaming af lydbøger. Streamingtjenesterne har øget sit salg med imponerende 33,4 %. Bogsalg på nettet (5,8 % stigning) samt bogklubber har også øget sit salg. 

Værst ser det ud for de fysiske boghandlerbutikker, der mistede 5,2 % af sit salg 2017-18, og bogsalget i dagligvarebutikkerne gik heller ikke godt (minus 5,9 %). En række boghandlere har drejet nøjlen om i årets løb, og deres salg er overtaget af boghandlere på nettet, fremgår det af en analyse af rapporten i det svenske brancheorgan Boktugg.

At der således er fremgang, når alle tal gøres op, må tilskrives streamingtjenesterne.

Med i regnestykket hører endda, at den trykte bog er blevet en lile smule dyrere, mens prisen på streaming af en bog er faldet en del. Prisfaldet må i høj grad tilskrives konkurrenceårsager, da der er flere større aktører på lydbogsmarkedet i Sverige end herhjemme.

Foto: iStock. 


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere