Broderparten

Forfatter: Joan Dansberg

Sider: 292
Omslag: Hæftet
Forlag: Forlaget Lunden

En sen eftermiddag i november finder Maria ud af, at hendes hjerneskadede og demente mand, Bjørn, ikke blot er på besøg hos sin bror, men at han er blevet bortført. Bjørns tøj, toiletgrejer, værktøj og bil er væk fra sommerhuset, hvor ægteparret har boet i længere tid.

Maria bliver herefter bombarderet med beskyldninger: Hun vil slå sin mand ihjel, hun har taget af firmaets kasse, og hun har forsøgt at tilrane sig magten i firmaet. Bag beskyldningerne står Bjørns bror, Stefan, der utilsløret − sammen med to advokater – prøver at overtage det firma, som Maria og Bjørn har drevet sammen i mere end 20 år.

Maria er en stærk kvinde. Udover at passe det fælles firma, har hun også taget sig af sin hjerneskadede mand i halvandet år, lært ham sproget på ny og lagt krop til hans nye, aggressive adfærd.

Kan hun mon også klare kampen mod svogeren Stefan og de to advokater, som er engageret i Bjørns navn?

Romanen bygger på en virkelig begivenhed, hvor forfatteren ønsker at gøre opmærksom på de huller, der er i retssystemet i forbindelse med hjerneskadede eller demente mennesker. Huller, der måske også gælder apopleksiramte samt psykisk handicappede personer.

  • I romanen "Broderparten" lykkes det en person, der er kendt fra medierne som svindler, bedrager og plattenslager, at bortføre sin hjerneskadede og demente bror.
  • Sygehussystemet svigter ved at udlevere personoplysninger til mennesker, der ikke er berettiget til det.
  • Politiet og statsadvokaten tager ikke en anmeldelse om økonomisk kriminalitet alvorligt.
  • To advokater brygger den ene løgn efter den anden sammen for at kunne sætte sig i bestyrelsen i den hjerneskaderamtes firma.
  • Flere revisorer undlader at skrive forbehold ind i revisorerklæringerne.
  • Statsamtet undlader at indkalde den hjerneskadede til samtale i forbindelse med sag om økonomisk værgemål.
  • Justitsministeriet reagerer ikke på henvendelse fra pårørende til den hjerneskadede. Det gør Advokatnævnet eller Folketingets Retsudvalg heller ikke.

Hvordan kan sådanne uhyrligheder lade sig gøre i et retssamfund?

Historien er ikke enestående, men den er særdeles grum og surrealistisk − mon de nye fremtidsfuldmagter, der så dagens lys i efteråret 2017, kan være med til at forhindre en gentagelse?

Fakta om bogen
Titel: Broderparten
Forfatter: Joan Dansberg
Sider: 292
Omslag: Hæftet
Forlag: Forlaget Lunden


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere