Dødens droner – en sag for Pandoracellen af Rasmus Dahlberg.

En veldrejet thriller om terrorangreb, usnerpet kærlighed og med veldoserede dryp af populærvidenskab. Siderne flyver afsted.

Rasmus Dahlberg – forsker ved Forsvarsakademiet, kursusleder, katastrofeforsker, iværksætter, forfatter til faglitteratur og en lang række thrillere, vistnok passioneret kok og meget mere – kan sit forfatterhåndværk. Og dét kommer der page-turnere ud af.

Denne gang handler det igen om den såkaldte Pandoracelle; den her anmeldte bog er det andet, men selvstændige, bind i serien om gruppeleder Jonas Kvist og hans håndgangne kvinder og mænd. Kort fortalt, består gruppen af en flok civilister med forskellig professionel baggrund og menneskeligt temperament. Det fælles er, at de alle er udstyret med kreativitet og sund skepsis over for bedrøvelig TINA-tænkning.

Pandoracellen bistår politi og beredskab og lignende ved katastrofer, hvor de – i udgangspunktet i hvert fald – holder sig i baggrunden, analyserer hvordan situationen udarter sig og melder deres observationer og anbefalinger ind til de relevante myndigheder. Det lyder lidt papirnusserkedeligt – det er det ikke!

Aber dabei

Pandoracellens kreativ-analytiske evner præsenteres i så høje toner, at læseren forventer en hel masse. Selvfølgelig er gruppen med i historien som et fortællemæssigt greb, som begivenhederne kan udfolde sig omkring.

Men oven på al besyngelsen skuffer deres indsats – som den ses i deres råd og vink til Politiet – synes jeg. Personligt så jeg frem til flere mentale kolbøtter. At hovedpersonen Jonas Kvist så i bogens sidste del viser sig at være et snarrådigt handlingsmenneske, er en anden historie.

Til gengæld er gruppen eminent god til at få det maksimale udbytte ud af de personer, der bistår dem i de allermest kritiske øjeblikke. Det er som bekendt mindst ligeså vigtigt at kunne finde de rigtige til at agere på de rigtige tidspunkter, som det er at kunne gøre det selv.

Desuden bibringer disse personer fra sidelinjen en god portion dynamik til den i forvejen dramatiske historie. Tanketwists og overraskelser står i kø.

Når sommerferie om et par måneder rimer på sommerhus, skal seriens første bind med i min bagage. 

  

 


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere