Dødsfald: Asger Uhd Jepsen er død, 57 år.

En af dansk forlagsverdens farverige personer og min nære ven gennem mere end et kvart århundrede – Asger Uhd Jepsen er død, 57 år. Vi mødtes i slutningen af det såkaldte ungdomsoprørs brogede, energiske og fantasifulde dage. Asger var en central figur både i forlaget Modtryks redaktionskollektiv og i Århus by night, især på det legendariske værtshus Æsken. som holdt til oven over forlaget i...

En af dansk forlagsverdens farverige personer og min nære ven gennem mere end et kvart århundrede – Asger Uhd Jepsen er død, 57 år. Vi mødtes i slutningen af det såkaldte ungdomsoprørs brogede, energiske og fantasifulde dage. Asger var en central figur både i forlaget Modtryks redaktionskollektiv og i Århus by night, især på det legendariske værtshus Æsken. som holdt til oven over forlaget i Anholtsgade.

Pludselig befandt Asger sig i København og blev leder af dagbladet Informations Forlag. Der var det sprudlende idémenneske og igangsætter et stykke tid – og videre gik det til Dansklærerforeningens forlag, hvis udgivelser med Asger som kraftfuld raket med et blev rigtig synlige på den danske litterære scene.

Markante og nyskabende projekter blev bragt til verden. Asger var en i dansk sammenhæng usædvanlig projektskaber og idémager – fra Dansklærerforeningen gik turen over det sexpolitiske og erotiske magasin Cupido, som netop havde startet en dansk filial, videre til Nørhavens Bogtrykkeris salgs- og produktionskontor i København og en direktørstilling i selskabets nystartede print-on-demand initiativ BookPartner, indtil han fik blod på tanden til at starte eget forlag under navnet Forlagskompagniet og Jepsen & Co.

På det tidspunkt blev jeg med Tiderne Skifter og Asger tætte naboer i Læderstræde 5, hvor hans soulmate og ægtefælle Mette Grønlykke havde butik lige under os. Asger fik i løbet af få år produceret en stribe imponerende og boghåndværksmæssigt ekceptionelt smukke og fine bøger.

Vi mødtes stort set dagligt og Asger altid med nye og overraskende bøger under udvikling. Indtil kort inden bogmessen i København sidste november. Asger fik konstateret en ondartet tumor i hjernen, som viste sig ikke at kunne bortopereres, og som han efter en vital og optimistisk overvindelsesindsats endte med at dø af.

Jeg og mange andre, der nød godt af Asger Jepsens kammeratskab,
loyalitet og omsorg, har mistet mere, end jeg kan udtrykke på disse få linjer.

Claus Clausen


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere