Dødsfald: Vagn Grosen

Mindeord af Otto B. Lindhardt:Vagn Grosen satte sit præg på det litterære liv allerede fra 1953, da han virkede i radioens og det tidlige TVs bogprogrammer. Han redigerede også omnibusser for Carit Andersen og præsterede fremragende oversættelser.Han var søn af Vallekilde Højskole, havde et længere studieophold i Italien og tog magisterkonferens i København i 1951.Vagn Grosen...

Mindeord af Otto B. Lindhardt:
Vagn Grosen satte sit præg på det litterære liv allerede fra 1953, da han virkede i radioens og det tidlige TVs bogprogrammer. Han redigerede også omnibusser for Carit Andersen og præsterede fremragende oversættelser.
Han var søn af Vallekilde Højskole, havde et længere studieophold i Italien og tog magisterkonferens i København i 1951.
Vagn Grosen blev lokket til Gyldendal i 1967 som forlagsredaktør, og fra 1971 til sin pensionering var han leder af forlagets afdeling for oversat litteratur. Han passede på forbilledlig vis forlagets mange udenlandske forfattere og skaffede nye store forfatterskaber i stalden. Mange varige venskaber blev skabt mellem forfatterne og den altid forstående forlægger.
Han skabte som Gyldendals »udenrigsminister« et værdifuldt net af venner i hele verdens forlæggermiljø. I Frankfurt, New York, London, Paris og i Skandinavien satte man pris på den vidende, frisindede danske forlægger, der både havde sans for den eksklusive litteratur og de bøger, der også kunne sælges, og danske læsere har kunnet glæde sig over, at kvaliteten af oversættelserne blev højere på grund af Vagn Grosens indsats.
Jeg er begunstiget ved at have kendt Vagn Grosen både som klog og vidende medarbejder, som god kollega, som sharp og fair konkurrent – men først og fremmet som uerstattelig ven.
Vagn Grosen havde, hvad man på angelsaksisk kalder »capacity for friendship«. Hans mange venner i og uden for den såkaldt litterære verden bliver dybt berørt ved hans død.
Vi er alle blevet fattigere.

Nr. 9 2004

Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere