Dansk Horror Festival - ny genrefestival ser dagens lys

Bibliotekar Jan M. Johansen har et blødt punkt for fantastisk fiktion, især gys og horror. Derfor glæder det ham, at forårets succes med Odense Zombie Festival ser ud til at udmønte sig til en egentlig horrorfestival i det fynske næste år. Her fortæller han lidt om konceptet. Foto: iStock

Med arbejdstitlen ”Dansk Horror Festival” er planen at udvide temaet fra zombier til at omfatte horror og gys over en bred kam og dermed bygge videre på den zombiecentrerede festival.

”Med afviklingen af Odense Zombie Festival i marts 2017 var det tydeligt, at der er grundlag for et endnu bredere fokus på horrorgenren. Både pressedækningen og publikums interesse for festivalen var stor. Det er der en vigtig grund til: Mennesket fascineres af gys og horror, fordi det er et vindue mod en skræmmende dystopisk verden med kaos, uhygge og det angstfremkaldende,” forklarer festival- og teamleder for Odense Musikbibliotek, Niels Mark.

Men hvorfor horror?

Det kommer Stine Duch, leder af Odense Zombie Events, med et bud på: ”Horror og specielt zombieuniverset har i de seneste år fået ny energi med diverse mediers hjælp og med rette. For hvem har ikke som barn prøvet at mærke gyset og adrenalinen, når man roder hylderne på biblioteket igennem for den næste uhyggelige historie. Barndommens søgen efter ting, der kan gøre os bange og få blodet til at løbe rundt, stopper ikke, når man bliver voksen, tværtimod åbner der sig en helt ny og farverig pallet af ting, der kan påvirke os, jage os en skræk i livet og ofte også føre til lidt latter og lettelse efter gyset.”

Netop menneskets fascination af gys og gru bør appellere til en bred målgruppe med et stort indbygget formidlingspotentiale, og miljøet omkring den danske horrorscene tager da også imod idéen med glæde. Ikke mindst grundet de mange muligheder, der er her til lands. Formanden for Dansk Horror Selskab, Amdi Silvestri, udtrykker det således: "I Danmark har vi mange dygtige folk, der arbejder med horrorgenren. Det være sig både forfattere, illustratorer, filmfolk eller musikere. Derfor er det dejligt at se, at der nu kommer en horrorfestival i Odense, hvor disse folk kan få lov til at præsentere deres arbejde, ikke alene for fans af genren, men også for de mange, der slet ikke aner, at de elsker horror. Sidste års zombiefestival var meget ambitiøs, med både filmfremvisninger, musik, oplæsning og forfattermøder, og vi i Dansk Horror Selskab ser frem til at være en del af det vidtfavnende projekt med at få horror i alle afskygninger ud til folket."

Formidling og samskabelse er guld værd

Festivalen er indtænkt i Odense Bibliotekernes overordnede formidlingsstrategi, hvor indsatsen er målrettet at skabe en mere overordnet glæde og interesse omkring læsning og litteratur frem for blot at formidle værker på den gængse måde.

Fokus er dog ikke kun på litteratur. Med festivalen forsøges det at indtænke medier som spil, film og musik på tværs af platforme ind i en samlet formidlingspakke. Eksempelvis ved at kombinere oplæsning og musik, afholde filmmaratons med samhørende oplæg, eller ved at oplægsholdere inddrager andre medier. Håbet er, at man opnår en tværmedial synergieffekt, der fanger en bredere målgruppe med mulighed for formidling på flere niveauer.     

Niels Mark uddyber: ”Et af bibliotekernes centrale mål i fremtiden er at skabe spændende oplevelser for lånerne i samarbejde med stærke kræfter inden for kulturen. Bibliotekerne skaber langt bedre og mere interessante oplevelser for lånerne, når det sker i samarbejde med andre aktører. Derfor vil vi skabe rammerne og konceptet for en festival med masser af gys og skræmmende underholdning – og et forum, hvor centrale aktører fra horrorscenen får et udstillingsvindue over for gyserfans, hvad enten det handler om litteratur, musik, film, brætspil eller VR- og PS4-spil.”

Og det drejer sig netop om at finde nye vinkler på formidling i samarbejde med diverse aktører, ikke mindst forlag og forfattere. Publikums- og hovedbibliotekschef ved Odense Bibliotekerne, Jens W. B. Petersen, supplerer: ”Bibliotekerne har bevæget sig fra at formidle materialer til at formidle indhold – og Horror Festival er et eksempel på det. Når der formidles indhold, så gøres det bedst sammen med dem, der er med til at skabe indholdet, så derfor søger vi som bibliotek at invitere til samarbejde bredt i horrormiljøerne.”

Netop det brede samarbejde er afgørende for, at en ny festival eller event bider sig fast og tager rod. Odense Bibliotekerne søger med festivalen også at skabe en selvkørende platform for både lokale kræfter og miljøet omkring horror, hvad end det nu drejer sig om forlag, forfattere eller fans.

Ved at skabe en ramme, som andre aktører, f.eks. Odense Zombie Event, kan indgå i, er biblioteket med til at understøtte det lokale kulturliv uden nødvendigvis at overgå eller konkurrere med det. På længere sigt bør festivalen fundere biblioteket som aktør og som samarbejdspartner, ikke som konkurrent eller nødvendigvis som egentlig drivkraft.

Events som denne har i det hele taget den styrke, at kulturens mange facetter bringes i spil og forlag, kulturinstitutioner og forfattere, samt ikke at forglemme lokale ildsjæle, samles og løfter i flok til fordel for litteraturen. Alt sammen vigtige elementer og faktorer for, at fremtidens bibliotek kan udfylde sin rolle og blomstre.

 

Eventuelle forespørgsler kan rettes til Niels Mark, Odense Musikbibliotek på mail niemar@odense.dk eller telefon (+45)65514438.


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere