Jubilæumskollektionen er et kært gensyn – eller spritnyt møde – med de 10 allerbedstebøger fra et forlag, der i år fejrer 250-års jubilæum. Og som har udgivet mange af de klassiske og mest elskede bøger i dansk litteraturs lange historie 

”Den fik mig til at beslutte at sejle jorden rundt. Så det gjorde jeg: jeg blev gast på et sejlskib, fik mange fantastiske, grusomme og smukke oplevelser og blev kæreste med kaptajnen, som jeg senere blev gift og fik børn med,” hedder det om Troels Kløvedals rejsebogsklassiker ‘Kærlighed, kildevand… og det blå ocean’ fra 1978.

Den anonyme person bag ordene motiverede sin favoritbog til at blive blandt de 50 bedste bøger udgivet af Gyldendal i forlaget 250-årige historie.

Og Kløvedals fantastiske bog blev selvfølgelig en af de udvalgte. Bøger, der trods alle forskelligheder har samme DNA: Tradition for kvalitet og krav om fornyelse.

I foråret udvalgte Gyldendal 50 bøger ud fra sit enorme udgivelseskatalog, som man mente, var de blandt de bedste af bedste.

Omkring 40.000 besøgte afstemningen, og 12.000 af dem afgav et motiveret valg, herunder den fantastiske om sejleren.

Læserne har udvalgt ti af de 50 som de allerbedste, ‘Jubilæumskollektionen’:

 

‘Silas og den sorte hoppe’ af Cecil Bødker

‘Undtagelsen’ af Christian Jungersen

‘Den afrikanske farm’ af Karen Blixen

‘Kærlighed, kildevand… og det blå ocean’ af Troels Kløvedal

‘De små synger’ af Gunnar Nyborg-Jensen

‘Vi, de druknede’ af Carsten Jensen

‘Gummi-Tarzan’ af Ole Lund Kirkegaard

‘Profeterne i Evighedsfjorden’ af Kim Leine

‘Barndommens gade’ af Tove Ditlevsen

‘Nordkraft’ af Jakob Ejersbo

 

”Når man ser de værker, læserne har udvalgt, er det som et se et overblik over alt det, der har optaget os de sidste næsten 100 år – fortællinger om klasse, køn og drømme, fra Afrika til Vesterbro, fra hård realisme om narkomaner til store drømme på oceanerne, om Danmarks kolonifortid, om Danmark som en ø i verden, om arbejdspladsen som kampplads,” siger forlagschef Simon Pasternak, Gyldendal Skønlitteratur.

”De her bøger har som magneter samlet og formet deres samtid og gået lige ind i vores bevidsthed som samtalepartnere, pejlemærker og spejle for vores liv. Og nogle af romanernes karakterer kender vi måske endda bedre end vores nærmeste, for i litteraturen kan vi møde hinanden og tale om de mest intime ting i livet.”

‘Jubilæumskollektionen’ er i handlen fra i dag.