De mindre kendte bøger skal ud over rampen

Der udgives flere tusind danske bogtitler om året, og mange udgivelser drukner i strømmen. Det vil Bogcirklen ændre på. Vi interviewer stifter og ejer Klaus K. Elmer om det spændende initiativ.

For et par måneder siden oplyste direktør for brancheorganisationen Danske Forlag, Christine Bødtcher-Hansen, her på BogMarkedet, at der udkom lidt over 6.000 titler i Danmark i 2016. Tallet dækker både skøn- og faglitteratur. 

Antallet betyder, at det næsten er umuligt at få så meget som et overfladisk kendskab til hver enkelt udgivelse – og konsekvensen er, at de fleste nye titler er glemt, næsten før de udkommer. Desværre.

Initiativet Bogcirklen forsøger at fremhæve nogle af de titler, der ellers bliver glemt. Klaus K. Elmer forklarer. 

Hvad er tanken bag Bogcirklen? 

”Bogcirklen er et vindue ind til en verden af forfattere og bøger, som har vanskeligt ved at blive set og dermed læst. Mange nye og ukendte forfattere vælger enten at udgive deres bøger selv eller via et medudgiverforlag, men når først bogen er trykt, er det store spørgsmål: Hvordan får jeg den ud til læserne?

Vi må jo erkende, at den almindelige læser kun har et begrænset budget at købe bøger for. Så når valget står mellem Stephen King, Jussi Adler-Olsen eller en lille ukendt forfatter med det anonyme navn, Erik Rasmussen, må vi nok være realistiske og sige, at oddsene for den ukendte forfatter er mere end dårlige. Folk vil gerne være sikre på kvaliteten, når de nu skal give 300 kr. for en bog, og derfor falder valget 99 % af gangene på en kendt forfatter, som tidligere har leveret varen, og som måske har et stort PR-budget at arbejde med.

Nu er det jo blevet meget moderne at levere gratis læseprøver, så vi tænkte: Hvorfor ikke lade bibliotekerne levere – ikke alene gratis læseprøver – men hele læseoplevelsen. Bogcirklens primære formål er ikke salg (selv om man godt kan blive ledt hen på Saxos salgsportal via vores hjemmeside). I stedet ønsker vi at sende interesserede læsere ned på det lokale bibliotek for at låne bogen.

Det er i vores øjne en win-win-situation for alle parter – læserne (der får en gratis læseoplevelse, de ellers ikke ville have fået), forfatterne (som får deres bøger læst og måske en skilling i bibliotekspenge, når året er omme) og ikke mindst bibliotekerne (som jævnligt klager over nedgang i besøgstallet og fysiske udlån).

Alle forfattere skal jo som bekendt foretage to pligtafleveringer, så de ’små’ forfatteres bøger er derfor altid lånbare. Det er det, Bogcirklen benytter sig af. Man kunne næsten fristes til at kalde det ’Public Service’.”

Bogcirklen har eksisteret i syv-otte måneder – hvordan har interessen været fra brugernes side? Og fra forfatterne?

”Opstart af et nyt koncept er altid en udfordring. Det tager lidt tid at blive kendt – både af forfattere og læserne. Vi har gennemsnitligt ca. 450 besøgende på Bogcirklen hver eneste måned. Hvor mange af disse besøg, der resulterer i et eller flere udlån, ved vi ikke.

De forfattere, som er blevet præsenteret for Bogcirklens koncept, har alle været begejstrede for initiativet, men vi ville bestemt gerne have flere med. Det ville øge diversiteten af titler og genre og gøre Bogcirklen mere interessant for vores besøgende.”

Har du nogen fornemmelse af, hvordan Bogcirklen er blevet modtaget af bibliotekerne?

”Jeg har haft kontakt med nogle biblioteker for at hjælpe forfattere, hvis bøger af en eller anden grund ikke var lånbare. De bibliotekarer, jeg har talt med og præsenteret Bogcirklen for, har været positive over for idéen og har i øvrigt været meget hjælpsomme – nogle har endda sat bogen på deres hylder, da vi fik forfatterne til at forære dem et eksemplar af deres bog, hvilket dog fungerer bedst, når det er lokale forfatteres udgivelser.”

I kan naturligvis ikke give forfatterne nogen garanti for, at bibliotekerne efterfølgende indkøber de bøger, brugerne har hjemlånt gennem jer. Hvordan kan Bogcirklen alligevel hjælpe indkøbsprocessen videre?

”Ud over hvad jeg har nævnt i forrige svar, hvor vi opfordrer forfatterne til at tilbyde deres lokale bibliotek et gratis eksemplar af deres bog, er det vores håb, at der opstår så stor efterspørgsel på en bestemt bog, at nogle af bibliotekerne begynder at overveje et indkøb.

Vores primære mål er imidlertid at skabe synlighed og tilgængelighed. Hvordan bibliotekerne vil håndtere en øget efterspørgsel på en bestemt titel, er ikke noget, vi blander os i. Bogcirklen ser bibliotekerne som samarbejdspartnere, der yder en service til gavn for forfatterne og læserne. Vi vil meget gerne bidrage til, at læserne i højere grad får øjnene op for de enestående muligheder, bibliotekerne tilbyder.”

De udgivelser, Bogcirklen gør opmærksomme på, optræder i en rotationsliste, hvor brugerne bliver gjort opmærksom på deres eksistens. På siden fremgår det også, at en titel ryger af denne listen, når den har opnået i alt ti udlån fra biblioteket.

Hvorfor har I denne regel?

”Reglen for at få sin bog med på Rotationslisten er ganske enkel: Man skal være medlem, man skal have udgivet en fysisk bog (ikke e-bog eller lydbog), og man skal låne to af sine medforfatteres bøger. Grunden til, at man skal låne to bøger for at få sin egen titel på Rotationslisten, er egentlig ganske enkel:

Vi kan ikke registrere, hvad de besøgende låner, da vi ikke indsamler nogen form for personlige data på de besøgende ud over land, besøgets varighed, og hvilken teknologi der bliver brugt til at tilgå hjemmesiden. Når forfatterne skal låne to bøger fra listen, kan vi skabe en form for ’Forfatterne anbefaler’.

Reglen med maksimalt ti udlån er primært lavet for at skabe forandring i rækkefælgen af bøger. Som udgangspunkt er det jo altid de ældste titler, der står øverst på listen, og dermed er det dem, vores besøgende først får øje på.

Men når en bog fjernes fra listen, overtages pladsen af den nyeste bog, den nederste på listen. På den måde roterer bøgerne rundt på siden. Det er vores teori, at ved at bryde det mønster øjet er vant til, skabes der opmærksomhed om andre titler, som man ellers har overset (der er intet videnskabeligt grundlag for denne teori, men vi tror på den).

Det skal siges, at en bog, der tages af listen efter ti udlån, sagtens kan lægges op igen. Det kræver blot, at man igen låner to af de andre forfatteres bøger.

Bliver bøgerne så rent faktisk læst, eller er der tale om proformalån?

”Det er mit klare indtryk, at de selvstændige forfattere har en stor kollegial interesse. Jeg har personlig kontakt med alle forfatterne, og de er alle meget entusiastiske omkring det at gøre sig bekendt med deres medforfatteres arbejde. I det hele taget er der et stærkt netværk og en stor loyalitet fra de selvstændige forfatteres side, så ja, bøgerne bliver afgjort læst med interesse af ens forfatterkollegaer.”


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere