De store kæder vinder terræn

Store norske boghandlerkæder som Ark, Notabene og Norli er ved at slå de mindre butikker i Libris og Fri Boghandel ud. Det skyldes hovedsageligt, at mere og mere handel koncentrerer sig om de store indkøbscentre, hvor huslejen er for høj for de mindre boghandlere. Samtidig har bortfaldet af skolebogssalg gennem de norske boghandlere, gjort situationen yderligere vanskelig, skriver...

Store norske boghandlerkæder som Ark, Notabene og Norli er ved at slå de mindre butikker i Libris og Fri Boghandel ud. Det skyldes hovedsageligt, at mere og mere handel koncentrerer sig om de store indkøbscentre, hvor huslejen er for høj for de mindre boghandlere. Samtidig har bortfaldet af skolebogssalg gennem de norske boghandlere, gjort situationen yderligere vanskelig, skriver branchebladet Bok & samfunn.

Nogle mindre boghandlere har forsøgt sig med at tage andre varer ind for at holde på omsætningen, men det egentlige problem er ifølge Bok & samfunn dårlig beliggenhed og konkurrencen fra indkøbscentrene, netboghandlere, kiosker og dagligvarebutikker. De kæder, som har klaret sig allerbedst i 2009, er Notabene og Tanum, der begge har reduceret deres omkostninger ganske voldsomt gennem det seneste år. Samtidig har ingen af de to kæder nogensinde solgt skolebøger.

I en kommentar i Bok & samfunn stiller redaktør Per Olav Solberg spørgsmålet, om kædernes fokus på omkostningerne også har skadet bredden i bogladernes sortiment og gjort kæderne mere restriktive på indkøbssiden.

Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere