De unge debutanter

Efterhånden debuterer flere og flere teenagere. Hvordan oplever debutanterne samarbejdet med forlaget? Vi har talt med to unge forfattere.

BogMarkedet har talt med Cecilie Hejselbæk Bødker, som er en af de mange debutanter i år, og Sofie Riis Endahl, som underskrev sin første forlagskontrakt i 2017.

 

Mødet med forlagene

Cecilie Hejselbæk Bødker udgav sin første bog ‘Løvinden’ i starten af oktober 2018 på Forlaget Evig. Hun startede med at skrive bogen, da hun var 13 år, og næsten to år senere blev skriverierne til en færdig bog.       

”Det var spændende at underskrive en kontrakt for første gang. At gå i gang med at arbejde professionelt med et forlag. Jeg ved ikke, om jeg havde nogen forventninger. Jeg synes bare, det var spændende at arbejde med forlaget og arbejde henimod det mål at få min bog udgivet.,” fortæller Cecilie om sit indtryk af forlaget.

Sofie Riis Endahl underskrev i 2017 sin første forlagskontrakt som 16-årig, og hendes forfatterambitioner stoppede ikke ved den første bog:

”Jeg er forfatter til to (snart tre bøger): ‘Sindstequila’ og ‘Øjebliksbilleder’. Begge er udgivet hos Byens Forlag,” fortæller Sofie stolt.

”Mit forlag tilbyder mig alt, hvad der skal til i en udgivelse: redaktør, korrekturlæsning, forside, opsætning af bogen, pressearbejde, arbejde med at distribuere bøgerne til boghandlere og biblioteker. De tilbyder præcis, hvad jeg havde forventet.”

 

Sofie Riis Endahl.

Samarbejdet med forlagene

Cecilie Hejselbæk Bødker lærte meget af samarbejdet med forlaget. Især frygten for, at bogen ikke længere ville være hendes, forsvandt: 

”Ry Kristensen (ejer af Forlaget Evig, red.) har lært mig rigtigt meget, og det er jeg virkelig glad for. Han hjalp mig med redigeringen af bogen og lærte mig at gøre en historie skarp og endnu mere fængende. 

Det fungerede sådan, at han kom med forslag til små ændringer og forklarede, hvorfor det var en god idé at gøre sådan, og så lavede jeg selv ændringerne, hvis jeg syntes, de var nødvendige. Derfor er det stadig fuldkommen min historie, selvom Ry har været inde over den,” fortæller Cecilie.

Sofie Riis Endahl var på samme måde meget involveret i forløbet. Hun fortæller også om begrænsningerne i samarbejdet:  

”Processen er jo forskellig fra bog til bog, men overordnet set får jeg først en eller to redaktører på bogen, der giver feedback og kommentarer. Vi redigerer så bogen sammen, så mange gange der er behov for. Sideløbende sender jeg en idé til forsiden til grafikeren, der laver omslaget.

Bogen bliver korrekturlæst, sat op af grafikeren og sendt til tryk. Samtidig arbejder jeg sammen med en redaktør på forlaget om at skrive pressemeddelelsen og lave plan for markedsføring. Kort tid før bogen udkommer, udsendes pressemeddelelsen, og journalisterne begynder at vende tilbage.

Herfra skilles mit og forlagets arbejde lidt, idet de arbejder på at få kontakt til flere journalister og få bogen ud til biblioteker og boghandlere, mens jeg laver interviews og markedsføring på de sociale medier.”  

Begge piger mener, at de har haft et godt samarbejde med deres forlag.

Cecilie Hejselbæk Bødker.

 

Støtte på Facebook og selvudgivelser

Efterhånden findes der mange Facebookgrupper, hvor både forfattere, forfatterspirer og selvudgivere har mulighed for at komme i kontakt med hinanden, og hvor man lærer af hinandens oplevelser.  

”Jeg er medlem af mange forfattergrupper på Facebook, da det giver god sparring med andre forfattere. Derigennem er mange venskaber også opstået. Derudover er jeg medlem af HUF - Håbefulde Unge Forfattere, hvor jeg har et netværk af dejlige forfattere under 35,” fortæller Sofie.

Disse Facebooksider har Cecilie Hejselbæk Bødker ikke benyttet sig af. Hun valgte i stedet at tage udgangspunkt i den erfaring, hun har fået fra dansktimerne i skolen.

Til gengæld havde hun overvejet at udgive sin bog selv, men valgte det fra:

”Jeg vidste allerede fra starten af, at jeg nok var nødt til at gå til et forlag for at have mulighed for at udgive min bog. Jeg havde nemlig undersøgt, hvad det ville kræve at udgive min bog selv, og jeg fik et indtryk af, at det hurtigt kunne blive dyrt.”

Foto: iStock.

 

 

 


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere