Adieu, Madame!

Kære Lotte Garbers, knap er hjulene på flyveren landet i Charles de Gaulle før du, som de andre forfattere der er rejst til udlandet, finder at det du forlod, er verdens udkant. Provinsielt, med små bange mennesker der tør for lidt og ikke vil sælge bøger.

Så er vi på samme niveau som for snart mange år siden hvor vi fik at vide at boghandlerne kun ville sælge badebolde og viskelædere. For ca. 10 år siden mistede vi handlen med skolebøger fordi forlagene mente at der var for meget priskrig og derfor overtog de handlen. Så fik vi mere tid til noget andet i forretningen. Så forsvandt biblioteksleverancerne fordi alting skulle i EU-udbud. Så fik vi igen lidt mere tid. Så slog liberaliseringen af bogmarkedet rigtig igennem og priskrigen begyndte. Så faldt omsætningen lidt igen men vi fik da tid til noget andet. Hvad brugte vi så al den tid til? Der blev oprettet kundeklubber, læsekredse, facebookgrupper, skrevet bøger, der er vin-kaffe-portvin-whisky smagning, arrangeres signeringer og oplæsningsaftener, skrives pressemeddelelser og indrykkes annoncer for aktiviteterne, og så er der rigtig mange der sælger det som Boghandler Heinze kaldte ’de forbudte varer’ for at overleve. Det er altså papirvarerne, hvis nogen er i tvivl. Og der går da stadig nogle bøger over disken. Du mener det er for sølle at nogle forsøger at sælge e-bøger i butikkerne, det bør vi også holde os fra og så får vi selvfølgelig bedre tid til noget andet. Comme ci, comme Ça, på den ene side skældes vi ud fordi vi ikke sælger bøger og når vi prøver, så er det også galt. Vi vil jo netop gerne sælge dine og alle de andres bøger, men det bliver stadig sværere at opretholde troen på at vores ’allerbedste’ venner på forlagene, og nu også forfatterne, ønsker at vi skal sælge dem. Boghandel hedder det fordi der handles bøger, hest hedder cheval på fransk og sådan er det hele vejen.
Au revoir, Madame om nogle år. Du har tid til at skrive og tænke over verdens gang og vi prøver at finde på noget derude i forretningerne. Måske man skulle lære fransk. 

Læs uddrag af interviewet med Lotte Garbers her 


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere