Gratis lydbøger

Lydbogsmarkedet viger. Samtidig lader forlagene DR uddele gratis lydbøger.

En række store og små forlag har siden 2008 solgt DR retten til at forære titusinder af populære lydbøger bort. Da det danske lydbogsmarked for private var nyt, gav det mening at bruge DR som mediepartner til at fortælle om lydbogens fortræffeligheder og kapre nye lyttere og dermed kunder til de lydbøger, som forlagene begyndte at udgive. Strategien virkede. Der blev i løbet af få år skabt et kommercielt marked for lydbøger. Denne positive udvikling er imidlertid brudt – ironisk nok pga. samme fænomen, som var med til at starte den. 

Hvorfor forære det man kan sælge?
Hvorfor fortsætter nogle forlag i dag med at lade DR forære lydbøger væk og dermed brande lydbøger som et gratis produkt? Rationalet hos de forlag, der fortsat giver DR denne ret, må være, at selve titlen (papirbog, ebog og lydbog) får en masse gratis omtale i radio, tv og på web – men reklame for hvad? For et produkt, som man samtidig tilbyder lytterne gratis. Hvor mange læsere vil fremover købe lydbøger, når de kan downloades gratis i flæng på DR? Har forlagene kendskab til læserne og deres læsevaner - fx læser lydbogslyttere bøger? Og lytter læsere til lydbøger? Spurgt på en anden måde - løfter lydbogpodcasts salget af papirbogen? Et sådan kendskab til målgruppen og dens adfærd må være et minimum, når man forærer forfatternes bøger gratis bort.
Branchen må derfor spørge sig selv, om samarbejdet med DR forsat giver mening. Hvordan forklarer forlagene forfatterne, at deres lydbøger foræres bort, når det med rimelighed kan antages, at det snarere begrænser end opbygger et marked? Og hvordan forklarer forlagene denne praksis over for de forhandlere, der kæmper med at etablere et kommercielt marked for lydbøger?

Kunderne lærer, at det er gratis
»Efterhånden som der introduceres flere gratis lydbogstilbud, ikke mindst de gratis podcasts af aktuelle lydbøger fra DR, oplever vi, at det kommercielle salg kommer kraftigt under pres. Naturligvis især for de titler der foræres væk, da deres oplevede værdi pludselig falder til 0 kr, men også for andre lydbøger, der efterhånden opfattes som et lavprisprodukt, der gerne foræres væk,« fortæller Michael Berth fra ennybog.dk, der sælger lydbøger til download.
Hans kommentar viser, at problemet med DRs podcast af lydbøger rækker ud over de aktuelle podcast: Lydbogen som produkt falder i værdi for brugerne, hvilket presser priserne på lydbøger nedad og leder til en faldende omsætning for forfattere, forlag og forhandlere. En dag knækker den film, fordi ingen længere kan få øje på økonomien i at producere lydbøger.

Ingen dokumentation for markedsføringseffekt
DR og flere forlag hævder, at lydbøger til gratis download på dr.dk appellerer til nye, nysgerrige læsere, der ikke tidligere har benyttet en lydbog. Og at brugerne efterfølgende bliver kunder hos forlag og forhandlere. Faktum er dog, at der ikke findes dokumentation, som støtter op om dette argument. At gratis podcasts skulle skabe flere lydbogsbrugere er en påstand, der bør belyses nærmere, så forlagene kan foretage dispositioner på et oplyst grundlag. Indtil da kan man lige så godt hævde, at 30.000 lydbogskunder fylder mp3-afspilleren op hver gang DR tilbyder gratis lydbøger – og det er den jævnligt. Se blot http://danske-lydboeger.dk/tag/dr.
Man kan ved selvsyn observere, at de gratis lydbøger påvirker markedet negativt. Boghandlere og supermarkeder tør ikke satse på at fylde lydbøger på hylderne, og online-forhandlerne gør ikke yderligere foranstaltninger for at sælge lydbøger. Markedet for lydbøger står stille. Bomstille. I sådanne tider er det svært at forestille sig, at det skulle hjælpe på salget at sende titusindvis af gratis lydbøger ud i markedet. 

Reklame eller selvstændig vare?
Spørgsmålet er i sidste ende, hvad forlagene nu vil med lydbøger? Bruge dem som billig reklame for papirbøgerne eller være med til at opdyrke et reelt marked for lydbøger. Hos Lindhardt og Ringhof mener vi, at lydbøgerne er en attraktiv udgivelsesform, der supplerer e-bogen og den trykte bog perfekt. Og som naturligvis skal sælges på lige fod med disse.


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere