Den fysiske boghandel overlever

De fysiske boghandler har klaret sig langt bedre end frygtet for et par år siden. Men Amazon lurer for alvor i horisonten. 

De fysiske boghandler klarer sig langt bedre end frygtet for et par år siden. Det er den glade nyhed, der kan uddrages af den optælling, Boghandlerforeningen har lavet for BogMarkedet.
Ganske vist er der i dag 82 boghandlere færre end for 5 år siden, og det samlede antal er nu nede på 335, hvoraf en del er internetboghandler. Det er selvfølgelig ikke nogen god nyhed. Den gode nyhed ligger i, at antallet af fysiske boghandler, der lukker, er faldet markant til ”kun” 10 i henholdsvis 2014 og 2015. De tre foregående år lå antallet omkring 20. Der er tale om nettotal, idet der lukkede flere end de nævnte tal, men samtidig åbnede der også enkelte nye, fysiske boghandler.
I en rapport fra 2012 forudså et analysebureau, at en tredjedel af alle landets kvadratmeter butiksareal vil være væk i år 2025 – altså om 9 år – hvis udviklingen med ikke mindst øget nethandel fortsætter. Og at en af de store tabere ville blive boghandler, fordi bøger egner sig så godt til at finde på nettet og sende med posten. I modsætning til f.eks. sko og tøj, hvor størrelse og pasform kan svinge fra mærke til mærke og fra gang til gang, ved man præcis, hvad man får, når man køber en bestemt bog.
Så galt er det ikke gået – endnu. Selv om det er svært at finde relevant statistik, tyder noget på, at butiksdøden blandt boghandler ikke er større end i detailhandlen som helhed. Man kan lidt brutalt sige, at der er blevet luget ud i de usunde forretninger, der måske har kørt med røde tal i et par år, eller hvor ejerne i hvert fald ikke har fået en løn, der afspejlede den store arbejdsindsats. Og selv om monopoler aldrig er sunde, er det vel godt, at der i en provinsby nu måske er én boghandler med en sund økonomi, i stedet for to, der begge har ondt i økonomien.
 
Der er altså grund til forsigtig optimisme. Men kun forsigtig. Internethandlen fortsætter med at vokse år for år. I første halvår af 2015 steg omsætningen således 21 pct. i forhold til samme halvår 2014 og nåede op på svimlende 44 milliarder kroner. Penge, de fysiske butikker mangler. Heldigvis er den fysiske detailhandel blevet bedre til at koble sig på internethandlen, således at flere og flere også har en webshop – men det er og bliver de rene internet-butikker, der løber med hovedparten. Det gælder også inden for bogbranchen, hvor de to største spillere – Saxo og Plusbog – sidder på en pæn del af omsætningen. Både Arnold Busck og kæderne hos Indeks Retail har fået konkurrencedygtige og velfungerende webshops op at stå, men priskrigen er hård. Prissammenligninger på nettet som bogpriser.dk, pricerunner.dk, bogpris.nu og mange flere gør, at avancen ikke er stor på den enkelte bog.
Så selv om det foreløbig ikke er gået så galt, som præsten prædikede, er der gode grunde til at anbefale en forsigtig dosering af optimismen. Det er uundgåeligt, at antallet af boghandler om fem år vil være mindre end i dag. Den udvikling lader sig ikke ændre. Men der er grund til at glæde sig over, at det går langsommere end frygtet.
Men kommer Amazon til landet, som det nu lader til, vil der blive vendt op og ned på alt dette. Så vil flere fysiske boghandler dø – og så vil vi også se nogle af internetboghandlerne dø.

Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere