'Den gode datter' af Karin Slaughter

"Den gode datter" blev denne anmelders først møde med Karin Slaughter, og der er nu kun ærgrelse over, at bekendtskabet med Slaughters forfatterskab ikke er sket noget før.

Historien starter for 28 år siden, da et søskendepar bliver angrebet i deres barndomshjem. Søstrenes mor bliver dræbt under angrebet, og deres far efterlades ødelagt af sorg. Mere end bare at sætte sine spor, så har den nat også affødt et hav af hemmeligheder. 28 år senere er begge piger blevet advokater, lige som deres far. Et skoleskyderi i byen, hvor pigerne er vokset op, og hvor Charlotte og pigernes far har deres praksis, åbner for en hel del skabe, hvorfra skeletterne vælter ud i en lind strøm.

Slaughter fører historien langsomt frem over bogens mere end 500 sider og tager sig god tid til at lade sine personer folde sig ud. At angrebet på pigerne og deres mor for de mange år siden har sat sine spor, vil være en underdrivelse. Slaughter fortæller en til tider ganske gribende historie om en familie, der faldt fra hinanden med et brag, og om hvordan resterne af denne familie har klaret sig gennem årene. Pigerne er måske nok blevet til noget, men de er i den grad skadede for livet, og Slaughter beskriver det virkeligt godt. Alle bogens mere eller mindre skæve personer hæver sig over bogens sider og træder lige ind i hovedet på læseren. For Slaughter får mig til at tro på dem og deres historie. Med få velvalgte ord og en ikke ringe mængde knastør humor maler hun store billeder for sin læser.

Historien om skoleskyderiet, der sparker bogen i gang, kunne for så vidt godt være udeladt. Den virkelige historie er den om de to søstre, og den behøver ikke et krimikrydderi for at fungere. Måske har forfatteren haft det lidt på samme måde, da hun skrev "Den gode datter", da den del af historien i meget lange passager slet ikke er en del af fortællingen. Derved kommer den til at fremstå lidt som en undskyldning for at skrive søstrenes historie, og det er lidt ærgerligt. Bogens slutning bærer også præg af, at der lynhurtigt skal bindes nogle knuder på skoleskyderi-delen, i det øjeblik pigernes historie ikke er længere. Men at slutningen derfor bliver lidt forceret og kluntet, skal man ikke lade sig afskrække af. Bogen som helhed er mere end glimrende.

Karin Slaughter: Den gode datter. Oversat af Henrik Enemark Sørensen. 500 sider, 300 kr. Bogen er et anmeldereksemplar fra HarperCollins Nordic

Anmeldelsen er lavet i samarbejde med bloggen B for Bog


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere