Den Store Danske er reddet

Det største og mest pålidelige opslagsværk i Danmark bliver genoplivet - og snart bliver det bedre og mere omfattende end nogensinde.

Det store danske prestigeværk 'Den Store Danske Encyklopædi', der udkom i bogform i 22 bind + to supplementsbind i årrækken 1994-2006, ser ud til at have fremtiden for sig - igen.

Endelig fik danskerne et pålideligt opslagsværk skrevet af faglige eksperter. Og nu ser det ud til at blive endnu bedre.

Nationalencyklopædien, sådan som opslagsværket også kaldes, kom efterfølgende i digitaliseret form, først som CD-ROM, siden som netbaseret abonnementsordning. I 2009 lancerede forlaget bag, Gyldendal, så websiden Den Store Danske, der var (og er) åben for alle. Udover opslagsværket blev hjemmesiden suppleret med en række andre værker.

Siden - der blev opdateret indtil sidste år - er blandt de 20 mest besøgte i Danmark.

I sommeren 2017 meddelte Gyldendal imidlertid, at man ville lukke siden ned, da driften var blevet for omkostningstung, og reklamerne på siden kunne på ingen måde modsvare udgifterne. Den Store Danske har siden levet en uvis tilværelse med ad hoc-finansiering.  

Men nu er der fundet en løsning. Regeringen har afsat 23 millioner kroner på finansloven i årene 2019-22 til at opdatere Den Store Danske, og sammen med Trap Danmark vil man skabe en helt ny portal, hvor danskerne kan finde holdbar viden om snart sagt alt i Danmark. Den nye portal vil indeholde over én million artikler.

Morten Hesseldahl, adm. direktør for Gyldendal, udtaler:

”Den Store Danske bliver fortsat brugt i enormt omfang, og der er særligt i uddannelsessammenhæng behov for en portal, hvor man kan finde troværdig, forskningsbaseret viden. Imidlertid er der ikke noget privat marked for et værk af denne størrelse, og derfor er vi glade for, at vi med bevillingen på finansloven får mulighed for at etablere portalen i samarbejde med Trap Danmark og andre med tilsvarende relevante værker”

 Den nye webportal bliver reklamefri.

 


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere