Den svære samtale

Malene Lauritsen, aktuel med bogen ’Brev til mor’, havde i år sin egen stand på Bogforum. Hun var der for at snakke om sin bog og om det misbrug, hun blev udsat for af sin far. Her fortæller hun til BogMarkedet, hvordan det var at være på Bogforum med en så personlig bog, og hvad det gjorde for kommunikationen med de besøgende ved standen.

 Malene Lauritsen havde endnu ikke udgivet bogen ’Brev til mor’, da hun fredag den 11. november tog på Bogforum. Samme dag ramte hun også dagspressen med en række artikler, der beskrev den svære barndom og den nutidige proces det havde været, at få afleveret sit memoir til den mor, som hun ikke havde talt med i mange år. Denne proces er nu overstået, og nu har hun rettet fokus mod sit nye mål: At komme ud og snakke med folk om det at være i krise.

Dette viste sig dog særdeles svært i Bogforums mange en-til-en møder.

”Det jeg gerne ville var at møde og hilse på nogle mennesker, som jeg kunne gøre en forskel for med det samme. Men det jeg kan mærke nu er, at der er mange, der har svært ved at tage bogen med sig, mens jeg også står der. Folk har været meget tilbageholdende, og så har jeg sprunget ud efter dem og prøvet at fortælle. Når jeg så har fortalt, har de faktisk stået og grædt, og så har jeg krammet dem,” fortæller Malene Lauritsen.

De svære møder har været tilkendegivende for hele oplevelsen på Bogforum, men det var også en reaktion, Malene Lauritsen havde regnet med, særligt baseret på sine egne oplevelser med at søge litteratur om incestofre.

”Alle har reageret på samme måde. De har været meget tilbagetrukne og haft svært ved at sige noget som helst. Men jeg havde måske også forventet det, for da jeg selv havde det dårligt, søgte jeg bøger om incest for at se, om det kunne hjælpe. Men der havde jeg meget svært ved at tage mig sammen til at tage bøgerne med op til skranken, for hvad nu hvis de tænkte, at jeg var offer.”

Den svære kommunikation

Det har altså været meget svært at skabe den kontakt til almindelige mennesker, som Malene Lauritsen havde håbet på at få på Bogforum, men hun er alligevel meget positiv over oplevelsen.

”Jeg havde nok håbet på, at nogle flere ville tage min bog med. Men jeg har mødt de helt rigtige mennesker og fået nogle super gode oplevelser. Der har været masser af kærlighed og kram, og jeg har været helt høj siden da.”

Hun ser sin optræden i dagspressen som mere effektiv grundet den større afstand, men fortæller her også om mulighederne for et møde mellem de to, der kan tage det bedste med fra begge platforme.

”Kommunikationen har måske faktisk været nemmere via medierne, for det har samtidig været svært at få alle vinklerne med, når jeg selv har stået og fortalt. Lige nu er det det, at få den hen til min mor, der fylder mest i samtalerne og dagspressen, men efter at jeg har fået det forløst, er der opstået nye vinkler. Såsom at hjælpe andre i krisestunder.

 

Nye mål

Målene for udgivelsen er således ændret, og i takt med at Malene Lauritsen har været i gennem sin personlige proces, har hun nu fået et mål om at hjælpe andre med deres kriser.

”Jeg har selvfølgelig skrevet bogen til min mor, men jeg vil i det hele taget rigtig gerne ud og forsøge at snakke med mennesker og fortælle om, at vi alle har nogle problemer, og dem kan vi faktisk godt leve med. Jeg vil gerne hjælpe alle de mennesker, der har forskellige slags kriser i deres liv. Både ved at de læser min bog, men også meget gerne gennem foredrag og lignende.

Det er lidt nemmere når det ikke er one to one, men at man kan stå på en scene og på den måde skabe en lille smule afstand.”

Hvis du vil booke Malene Lauritsen til et foredrag, kan du kontakte hende på mail:

info@brevtilmor.dk


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere