Det blev en bogjul

Boghandlere i hele landet melder om flot julesalgAf Jannik LunnFremgang, fremgang, fremgang – lyder det overalt, når man spørger landets boghandlere om, hvordan julesalget 2000 er gået, så det er ikke ligefrem pessimisme, man møder her inden starten på de nye tider i branchen. Når det er gået så godt, skyldes det dels det meget store udbud af gode salgbare...

Boghandlere i hele landet melder om flot julesalg

Af Jannik Lunn

Fremgang, fremgang, fremgang – lyder det overalt, når man spørger landets boghandlere om, hvordan julesalget 2000 er gået, så det er ikke ligefrem pessimisme, man møder her inden starten på de nye tider i branchen.
Når det er gået så godt, skyldes det dels det meget store udbud af gode salgbare bøger, og dels at salget har været spredt på mange forskellige titler i modsætning til de år, hvor det har været enkelte bestsellere, der er løbet med det hele. At det har været digre værker, der koster noget, har også øget omsætningen. Fx er det ganske ualmindeligt, at børnene får bøger, der koster over halvanden hundrede kroner, som det i år har været tilfældet med Harry Potter. Bogmarkedet har talt med en række tilfredse boghandlere, og i landets aviser har vi kunnet læse om den samme tendens.

Kapitalkæderne solgte mange dyre bøger
Frederik Christiansen, Gad, som er direktør for 20 boglader, fortæller, at december startede med meget voldsomme stigninger, og at det siden fandt et rimeligt leje, der gør at man endte foran budgettet for december. Hvor meget stigningen har været, var endnu uklart, da samtalen fandt sted, men Christiansen fremhævede de tunge udgivelser (SAK, Munk og Bonsai), som blev købt i stor stil af det læsende publikum, kæden henvender sig til. De samme meldinger gav Troels Bek, Busck, der har 15 boglader i sin kæde at trække erfaringer fra. Han anslog den salgsmæssige stigning til at være tre gange inflationen. I kædens hovedforretning i Købmagergade fremhævede Hans Andersen titler som Bonsai, Jamie Oliver: Det er bar’ mad og Søren Mørch: 24 statsministre. Til Herning Folkeblad kunne Bjarne Lausdahl fra den nyeste Busck-boghandel, Henrik Erichsen i Herning bl.a. tilføje erindringsbøgerne fra Naser Khader og Rushy Rashid.

Parkeringsplads – ja tak!
Optimismen var også i højsædet, da vi talte med Lisbeth Melgaard fra Madison A/S, der ligger i Center Nord i Aarhus.
“Jeg er vildt glad, det har været en strålende julehandel. Vores decembersalg ligger 17% over sidste år, hvor vi havde en stigning på 13%. Det eneste problem er, hvordan vi skal bære os ad med at øge salget yderligere på det areal, vi råder over. Jeg tror, en del af succesen skyldes, at folk bliver trætte af at køre rundt i midtbyen og lede efter en parkeringsplads, og så har vi satset endnu mere på bøgerne i år. Det er sket på bekostning af julevarerne, hvor vi har haft et fald på 15%, det gør faktisk den samlede stigning endnu mere imponerende.”
Lisbeth Melgaard glædede sig over, at der var mange alternativer, når titler som fx SAK en periode var udsolgt. Det var sværere at finde erstatninger for Søren Mørch. Hos Madison havde man desuden stor succes med 100 kroners hardback-udgaverne af Henning Mankell og Jan Guillou, som blev solgt som gadevarer.

Børnebogssalget mere end fordoblet
Hos Bog & idé, Bogtik i Rosengårdscentret i Odense talte vi med en meget tilfreds Giuliana Lyng, der kunne fortælle om en fin fremgang. Selv om bogsalget i december lå 15% over sidste år, havde man ikke haft enkeltdage, hvor der blev slået salgsrekorder. Blot var der flere mange flere dage med et stort salg. En fynsk bestseller, der havde markeret sig, var OB-målmanden Lars Høghs erindringer. Også beretningen om kronprinsens ekspedition med Sirius-patruljen havde markeret sig, mens der som mange andre steder var skuffelse over salget af Mit År af Ib Michael, der endda havde fået flere sider i Bog & idés julekatalog.
“Det har været mere spændende, men også mere hårdt, når salget er fordelt på så mange titler, som man hele tiden skal sørge for at have på lager. Det store Harry Potter-salg og det, at børnebøgerne har fået en bedre plads efter ombygningen, har resulteret i, at vi har mere end fordoblet salget af børnebøger,” slutter Giuliana Lyng.
Flere af de boghandlere, vi talte med, fortalte at det var meget svært, at sammenligne de enkelte dage, da der var to dages skævhed i forhold til sidste år på grund af skudåret. Måske var det derfor, man oplevede den forrygende start på december, og at det fladede mere ud i løbet af måneden.

Havde Søren Mørch hele tiden
Fx var man lørdag den 16. december hele 26% foran sidste år i Ordrup Boghandel, men Michael Buhl fortæller, at salget i den sidste uge havde så svært ved at matche sidste års rekordtal, at man endte med en samlet fremgang i december på 9%. Michael Buhl siger, at det flotte decemberresultat også skyldes, at man praktisk talt ikke på noget tidspunkt manglede bestsellerne – heller ikke Søren Mørch.
Det kan til slut konstateres, at mens Jane Aamund var den absolutte bestseller hos Bog & idé, så var det Kirsten Thorup og P.O. Enquist, der toppede i andre boglader på den skønlitterære front, og overalt blev der solgt SAK, Jamie Oliver og Nynnes dagbog, så alt i alt har der været tale om en særdeles god bogjul.

Hurtig ekspedition
Efter lange tider med utilfredshed over leveringstider var det med frygt og bæven, man fra datailledet så hen til den travle julemåned, men de fleste boghandlere, vi har talt med, havde kun ros til overs for hurtigheden hos de forskellige forlagsekspeditioner.
Desværre går det ofte så hurtigt, at boghandlerne modtager bøger, der er for beskadigede til at kunne sælges som gaver, og det er et irritationsmoment. Hvis det også kan løses, så kører det endelig gnidningsfrit.
Bogmarkedet 1/2/3 2001

Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere