Det Fjerde Menneske af David Garmark

David Garmark har med Det Fjerde Menneske skrevet en underholdende og interessant bog, der tager læseren rundt til mange destinationer i og uden for Europa. De korte kapitler og den hårdtpumpede action leder ofte tankerne hen på Dan Browns hurtigt fordøjede romaner. Selvom David Garmark til en vis udstrækning formår at holde sin læser fanget i et spændende og flot konstrueret plot, så er det også kompleksiteten i videnskaben bag plottet, der i perioder får bogen til at tabe pusten. 

Ditlev Martins vågner op i en kiste i Slovenien. Han aner ikke, hvem han er, eller hvorfor han er blevet skudt og ligger halvdød i en kiste. Han ved dog, at han er en sand dræbermaskine, der uden problemer uskadeliggør flere mænd på samme tid, og det redder vores hovedperson ud af kriser flere gange i bogen. Asynkront med Ditlevs historie hører vi om forskermiljøer rundt om i verden, og netop det lægger kimen til hele plottet. En potent virus er fundet, dødeligheden er næsten 100%, og den smitter næsten bare ved, at man kigger på den. En sådan virus er selvfølgelig meget værd for de rette personer, og her flettes Ditlevs historie ind i bogen. For læseren bliver mere og mere af plottet røbet, efterhånden som protagonisten fylder sine hukommelseshuller ud. 

Gennem en europæisk storby-"tour de force" lægges puslespillet for plottet og for Ditlev Martins manglende hukommelse. De mange tråde i romanen flettes flot sammen, og historien får langsomt flere lag. Bogen fremstår derfor velkomponeret, velskrevet og velredigeret. Men der er altid noget, der kan kritiseres.

For denne læser var det særligt de mange skift i bogens begyndelse mellem videnskabelige forklaringer og historiens udvikling, der gjorde, at bogen var svær at komme i gang med og leve sig ind i. De videnskabelige forklaringer var lidt for ofte kedelige og skabte nogle underlige afbræk i bogen. Der findes et hav af forfattere, der har haft mere held med at flette videnskab og action sammen. Måske hænger det sammen med, at den sidste bog, jeg læste, var en videnskabelig bog - Sapiens af Yuval Noah Harari. Tematisk er der ligheder mellem de to bøger, og plotmæssigt troede jeg i lang tid, at jeg havde regnet ud, hvorfor en enkelt videnskabsmand kunne overleve et virusudbrud. Det viste sig dog slet ikke at holde stik, og det spørgsmål blev slet ikke berørt i bogens afslutning. Måske er jeg den eneste, der har behov for at få forklaringen, men det efterlod mig med følelsen af en løs tråd. Det er ærgerligt, at det er ved de videnskabelige forklaringer, bogen taber pusten. Det er her bogens plot foldes ud, og læserens interesse skal pirres. Får forfatteren trænet denne disciplin, vil jeg sluge de næste bøger råt. Potentialet er helt sikkert til stede.

De mange personer er for mestendels vedkommende interessante, men i flere tilfælde bygges karaktererne op med oplysninger, som virker malplacerede. Det er småting, men det er helt sikkert elementer, der skal tænkes ind i en eventuelt planlagt serie om Ditlev Martins. Serien skal uden tvivl bygges op omkring forfatterens fremragende forståelse for action, der i flere sekvenser i bogen gjorde mig helt åndeløs. I en enkelt sekvens nedlægger Ditlev Martins tre politibetjente, og selvom beskrivelserne er foldet ud over et par sider, så fremstår de i mit hoved som en lynhurtig række af handlinger, der bliver helt filmiske, når de læses. Det giver lyst til mere, og Det Fjerde Menneske måtte for min skyld godt have indholdt flere actionmættede sekvenser, hvor man trækkes ind i et filmisk univers. Det sker også ved en meget malende beskrivelse af virusudbruddet, hvor de smittede bliver til zombielignende individder og en anden af bogens vigtige karakterer ender som den eneste overlevende.

Overordnet er Det Fjerde Menneske et godt bud på en dansk videnskabsthriller, der måske ikke kommer på højde med Michael Chrichton, men som helt sikkert henvender sig til den samme læserskare. Jeg skal i hvert fald læse det næste bind, hvis forlaget vælger at fortsætte serien om Ditlev Martins.

KØB BOGEN HER


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere