Digitalt forlag satser på mobiltelefonen

Ugens forlag: SMSpress udgiver litteratur på en platform, som de fleste læsere altid har ved hånden – nemlig på mobiltelefonen.

Mange forlag gør, hvad de kan, for at fange de unge læsere, men det lille forlag SMSpress har taget en helt alternativ rute ved at udgive deres litteratur til mobiltelefonen. Kendte forfattere som Kenneth Bøgh Andersen og Merete Pryds Helle er bare nogle enkelte af de navne, forlaget kan bryste sig med og mange af sms-novellerne bliver brugt i undervisningen på folkeskoler.
BogMarkedet har talt med redaktørerne Christian Winther og Kim Baasch, der sammen med partnerne Søren Schmidt Kriegbaum og Lasse Baasch grundlagde SMSpress for fem år siden.
 
Den nye læser har nye læsevaner
Christian Winther og Kim Baasch fortæller, at hele ideen til SMSpress startede med, at de læste en artikel om, at unges læsevaner var begyndt at ændre sig i forhold til deres forældres generation.
”Mange unge køber ikke bøger eller digtsamlinger længere, da deres læsemønstre er meget digitale,” fortæller Christian Winther. ”Men hvad læser de så? Og læser de overhovedet? Og så tænkte vi, at de jo altid har mobiltelefonen med sig, så hvorfor prøver vi ikke at flytte litteraturen over på et medie, de altid har ved hånden?”
Med den idé i baghovedet, fandt de fire partnere sammen og begyndte at kode på det og finde forfattere. SMSpress blev skabt, og konceptet er, at historierne bliver udgivet over en række sms'er.
”Den fordybelse, som vi og vores forældre måske har siddet med, når vi har læst tunge romaner, er anderledes for de nye generationer,” uddyber Christian Winther.  ”Der er plads til en anden form for litteratur, hvor pointen kommer hurtigere og forståelsesniveauet er meget større. Man kan godt komme med den der korte, gode, velfortalte historie, som så giver noget stof til eftertanke.”
 
Stor interesse fra forfatterne
Det viste sig ikke at være særlig svært at tiltrække forfattere til forlaget. Hver uge får de tilsendt manuskripter, og når de har spurgt større forfattere, om de vil skrive noget for forlaget, har de som regel fået et positivt svar.
”Vi er i den situation, at vi kan sidde og vælge ud, hvad vi har lyst til at udgive,” fortæller Kim Baasch. ”Hvis man kigger på vores knap 100 udgivelser, så finder man rigtig mange store og anerkendte forfattere.”
Det er dog ikke alle manuskripter, SMSpress får tilsendt, der egner sig til at blive udgivet.
”En sms-novelle er ikke en novelle eller en roman, der er delt op i små bidder og smidt ind på en sms,” forklarer Kim Baasch. ”Det er utroligt vigtigt, at historien er skrevet til mediet, og det er vi nødt til at forklare igen og igen, for hvis det bare er en roman opdelt i sms'er, så bidrager vi jo ikke med at give det et nyt medie.”
Christian Winther fortæller, at kernen i det hele er, om der er en god historie eller ej, men understreger, at historien skal vide og bruge, at den foregår på en mobiltelefon.
”Hvis historien erkender, at den lever der, så rammer den virkelig plet,” fortæller han. ”Sissel-Jo Gazan gik faktisk fra at skrive 500 sider til at skrive 25 sms’er, og hun fortalte, at det faktisk var sværere end at skrive en roman.”
”Det er den dygtige forfatter, der kan skrive en ganske kort sms, der siger utrolig meget,” tilføjer Kim Baasch.
 
Politianmeldelser og blasfemi
SMSPress har haft meget succes med mange af deres sms-noveller, og den succes har vist sig på forskellige måder. Blandt andet ved, at Steen Langstrups stalker-fortælling ’I morgen skal du dø’ er blevet politianmeldt flere gange.
”Folk er blevet virkelig forskrækkede, fordi de har glemt eller ikke tænkt over, at det er sms-novellen, der er gået i gang, når de modtager de første stalker-sms'er” fortæller Christian Winther.
Hele tre gange blev politiet kontaktet af skræmte læsere, men det er ikke noget hverken forlaget eller forfatteren er kede af.
”Steen Langstrup blev helt vildt glad, for hvilken gyserfortæller er ikke stolt af, at deres historie er så uhyggelig, at den bliver politianmeldt?” siger Christian Winther.
 

 
En af forlagets helt store succeser er 'Mennesket er en ø – Ensom 01/14', hvor to Søren Kierkegaard-eksperter har funderet over, hvad Kierkegaard ville have skrevet, hvis han levede i dag, har fået nogle anderledes tilbagemeldinger. 
Den er på top 5 af vores mest solgte titler, og den er provokerende på sin vis,” fortæller Christian Winther. ”Den taler i et moderne sprog, så den rører også lidt ved den piedestal, Kierkegaard er sat op på, og det tror jeg også, var forfatternes pointe.”
”Det har Christian, der har designet forsiden, også forsøgt at fange rent grafisk,” fortæller Kim Baasch. ”Vi har ramt et eller andet med billedet af Kierkegaard med Rayban-brillerne, som er blevet kopieret meget på nettet, og er i virkeligheden blev en del af vores brand. En kvinde fra Kierkegaard-selskabet kom forbi vores stand på BogForum, og hun så billedet af Kierkegaard med RayBan-brillerne og synes, det var meget pudsigt. Så viste vi hende nogle af de andre Kierkegaard-billeder, og så fløj hun en meter tilbage og råbte ”blasfemi!””
 
”Lærerne er helt oppe at køre over det”
Flere skoler er også begyndt at bruge sms-novellerne i undervisningen. Lærerne kan bestille et klassesæt fra forlaget, og ifølge tilbagemeldingerne, har det været et stort hit blandt eleverne.
”Lærerne fortæller os, at de møder op til undervisningen, og så har alle eleverne læst lektier,” fortæller Kim Baasch. ”De får det jo på en sms, så de kan nærmest ikke lade være med at læse det. Og ikke nok med det, så taler de om lektier og litteratur i frikvarteret og efter skoletid! Så lærerne er jo helt oppe at køre over det. Det er de jo ikke vant til.”
En del af feedbacken fra lærerne har også været, at eleverne gerne vil prøve at skrive deres egne sms-noveller. Derfor er SMSpress gået sammen med Projekt Ny Læring og Gyldendal Uddannelse og har oprettet appen Moby, hvor de unge selv kan skrive og udgive deres egne sms-noveller, shorties og digte.
”Vi har lagt et kæmpe arbejde i at udvikle det, og lige nu ligger det i beta,” fortæller Christian Winther. ”100 gymnasieelever sidder hver dag og skriver i Moby sammen med 12 undervisere, der er blevet undervist i det. Så ser vi, hvad det bliver til, men ligesom SMSpress, så er Moby et forfatterværktøj, hvor alt er muligt.”
 
Ren con amore
Kim Baasch tøver dog ikke længe med at svare, da han bliver spurgt, om forlaget kan få det til at hænge sammen økonomisk.
”Overhovedet ikke,” svarer han. ”Det er er ren con amore, men det hænger sammen, fordi vi har ting ved siden af, selvom vi nærmest bruger fuld tid på SMSpress i øjeblikket.  Forfatterne skal have nogle penge for deres historier, og teleselskaberne tager sig rigeligt betalt for de sms'er, vi sender ud. Efter det, er der ikke så meget tilbage til forlaget. Så løn er ikke noget, vi får.”
Dog håber de, at kunne tjene penge på forlaget en dag, og første skridt på vejen er at udvide konceptet til andre lande.
”Nu har vi også lanceret forlaget i Sverige og Norge, så hvis vi kan lave det samme marked der, så er der faktisk penge i det,” fortæller Kim Baasch.
”Vi har længe ønsket at prøve at favne en nordisk litteratur, for vi har en kæmpe talentmasse i Norden,” tilføjer Christian Winther. ”Det har kørt en halvt års tid, og hver gang vi tager en forfatter ind nu, så oversætter vi til tre forskellige sprog med det samme. Vi har også taget nogle tests på en grønlandsk skole med litteratur på mobilen, så det bliver måske også til noget. Men indtil videre eksisterer vi i Danmark, Norge og Sverige.”

Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere