Du må ikke dø

Forfatter: Samar Yazbek
Originalsprog: ara
På dansk ved: June Dahy
Sider: 216
Omslag: Hæftet
Forlag: Kristeligt Dagblads Forlag

Den prisbelønnede syriske forfatter Samar Yazbek er tilbage med en knugende roman om borgerkrigen i Syrien. En litterær perle om en af vor tids største katastrofer.
DU MÅ IKKE DØ er på én gang eventyrlig fabel og drabelig virkelighed. Fortællingens hovedperson er en ung pige, der intet siger, men hele tiden har lyst til at gå. Altid og på alle steder. Derfor må hun bindes fast til sengen, når hendes mor er på arbejde. Her på gulvet under sengen folder hendes liv sig ud på de hemmelige planeter, hun tænker frem i fantasien – lige som den lille prins. Udenfor udspiller borgerkrigen sig. 
Da pigen og hendes mor en dag er på vej ind til byen for at besøge en ven, bliver bussen stoppet af militæret ved et checkpoint. En ung mand bliver trukket ud og sparket voldsomt, mens han bliver hånet af sikkerhedsfolkene. Pigen løber ud af bussen, og moderen, der løber efter hende, bliver skudt og dør. Det bliver begyndelsen på et mareridt i krigens helvede. Sammen med sin bror, der har tilsluttet sig oprørerne, må pigen flygte fra regimets soldater. Mellem bomber og uhyrlige giftgasangreb forsøger de at overleve og forblive sammen.
DU MÅ IKKE DØ vidner om krigens rædsler og ensomhed, men bæres hele tiden oppe af en håbefuld optimisme. Midt i de frygtelige hændelser overlever pigen i sin egen fantasifulde og naive eventyrverden. En stærk roman om menneskets skaberkraft midt i kaos.
SAMAR YAZBEK, født 1970, regnes som en af de vigtigste arabiske forfattere i dag. Hun har modtaget en række internationale priser for sine romaner og reportagebøger, hvoraf ”Over grænsen” udkom på dansk sidste efterår. Om bogen skrev bl.a. Politiken: ”Ingen, der har læst hendes bog, kan være ligeglad” og tildelte den 6 hjerter.

Fakta om bogen
Titel: Du må ikke dø
Forfatter: Samar Yazbek
Originalsprog: ara
På dansk ved: June Dahy
Sider: 216
Omslag: Hæftet
Forlag: Kristeligt Dagblads Forlag


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere