En krimi der både er humoristisk og dyster

‘Adèle Bedeau forsvinder’ bringer læseren til den franske grænseby Saint-Louis, hvor man følger den socialt kejtede Manfred Baumann og kommissær Georges Gorski.

 

I ‘Adéle Bedeau forsvinder’ følger man karakteren Manfred Baumann, som er ensom og socialt kejtet.

Hver dag besøger han Restaurant de la Cloche, hvor han spiser frokost, og om aftenen står han i baren og drikker vin. Ved disse besøg holder han sig for sig selv, men han nyder at iagttage Adéle, den unge servitrice på stedet. Indtil hun en dag forsvinder.

Adéle Bedeaus forsvinden sætter gang i en række begivenheder, hvor Manfred Baumann indblandes i kommissær Gorskis efterforskning af sagen, og der bliver rippet op i fortiden.

 

Humoristisk og tragisk

Forfatteren Graeme Macrae Burnet bruger en underspillet humor, og man får et morsomt indtryk af indbyggerne i Saint-Louis, hvilket skaber en atmosfære, man som læser har lyst til at være i.

Særligt karakteren Manfred har en besynderlig tilgang til sine omgivelser. Han overanalyserer alt, der foregår omkring ham, og denne opmærksomhed til det trivielle udgør en stor del af romanens humor.

Historien om Manfred er også tragisk og dyster, og som handlingen udfolder sig, får man indblik i Manfreds fortid, der gemmer på nogle overraskelser, og som læser bliver man mere og mere investereret i historien.

 

Skotsk eller fransk

Romanen slutter med oversætterens efterord, hvilket blot er endnu en del af værket. Der er tale om en slags kinesisk æske, hvor den skotske forfatter udgiver sig for at være en fransk forfatter ved navn Raymond Brunet, som er født i Saint-Louis, Haut-Rhin, den 16. oktober 1953.

Forfatteren Raymond Brunet lader til at være en personlighed, der minder bemærkelsesværdigt meget om sin romans hovedkarakter, Manfred Baumann. 

I oversætterens efterord beskrives ‘Adéle Bedeau forsvinder’ som en roman, der oprindeligt blev udgivet på fransk i 1982, men først da den berømte franske filminstruktør, Claude Chabrol, lavede en filmatisering af romanen i 1989, fik romanen succes.

Hvis man søger på internettet, kan man endda finde en trailer til filmen, og på den måde er Graeme Macrae Burnets posering som Raymond Brunet ganske gennemført.

 

En fornøjelse at læse

Romanen er oversat til dansk af Lars Zacho Maarup og udgivet af forlaget Loxodonta. Bogen er elegant skrevet med et flydende sprog.

‘Adéle Bedeau forsvinder’ er en fornøjelse at læse og kan anbefales til alle, der har lyst til en krimi, der både er humoristisk og dyster.

 

Graeme Macrae Burnet: ‘Adéle Bedeau forsvinder’, oversat af Lars Zacho Maarup, Loxodonta.


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere