En nærmest fejlfri festival

Stemningsrapport fra Fantasyfestival 2017: Ankom man med tog eller bus til Esbjerg, kunne man næsten høre og dufte hovedbibliotekets Fantasyfestival, når man stod af ved banegården. Lugten af bålrøg og stegt kød og lyden af levende middelaldermusik og sværdkæmpende børn bød den besøgende velkommen. Foran biblioteket var der nemlig opført en hel markedsplads, så publikum allerede ved ankomsten blev draget ind i fantasygenrens uendeligt spraglede univers. Foto: Ragno Nero.

Som bogbrancheperson er det først inde i selve biblioteksbygningen det rigtigt blev spændende, men markedspladsens og de mange rollespils- og skattejagtaktiviteter havde en fortryllende effekt på publikum, der ankom til standhallen i strålende humør. Selv om lørdagen, da vejrguderne havde set sig end dog meget vrede på Esbjerg og den udendørs fantasylandsby, var folk begejstrede, positive og nysgerrige samt særdeles købevillige.

BogMarkedets udsendte tilbragte det meste af festivalen imellem standene, der udover et sandt væld af fantasybøger fra små og mellemstore forlag, også solgte brætspil, rollespilsvåben og alskens andre fantasy-relaterede ting. Mit generelle indtryk er, at standholderne og udstillerne ikke bare var tilfredse, men decideret overraskede over publikumsmængden og shopping-tendenserne. Adskillige titler, både de kendte og de mindre kendte, blev udsolgt fra flere af standene allerede lørdag, og forsyninger måtte, helt utraditionelt, på improviseret vis bringes frem i løbet af natten til søndag, for at man kunne følge med efterspørgslen.

Variation sælger

Selvom det selvfølgelig er sjovt at sælge en masse, er det mange andre faktorer, der er medvirkende til, at en festival eller bogmesse bliver god. Min umiddelbare og ærlige holdning er, at Fantasyfestival 2017 ikke bare blev god, men faktisk mindeværdig. Igen set med brancheøjne var den service, der blev stillet til rådighed for standholdere, forfattere, interviewere og presse eksempelvis, forbilledlig sammenlignet med andre lignende messer, og især sammenlignet med de større arrangementer. Der var et stort rum sat af til forplejning af tropperne, og der manglede aldrig noget, hverken vådt eller tørt.

Esbjerg Hovedbiblioteks faciliteter er i det hele taget både smukke og praktiske – skal man sætte en eneste finger på noget, måtte det være de lidt for få toiletter. Dette problem blev dog håndteret med et smil af de fleste, fordi resten af festivalen bare klappede, som den skulle. Foredragene var alsidige for en messe af denne størrelse og sikkert medvirkende til at tiltrække det herligt brogede publikum af børnefamilier, rollespillere i alle aldre, pensionister og alle mulige andre. Denne variation af besøgende afspejles givetvis i det høje salg – selv stande med ret snævre målgrupper havde publikum.

En lille genistreg med stor effekt

Messens store navne – de gamle danske kendinge Dennis Jürgensen og Lene Kaaberbøl samt den australske superbestseller John Flanagan – var på programmet både lørdag og søndag. Det er ikke noget, jeg har set før, men det viste sig at være lidt af en genistreg. Ingen af disse forfattere havde nemlig noget problem med at fylde den store sal to gange, og det betød, at søndagen var usædvanligt velbesøgt i forhold til, hvad søndage normalt er.  

Nogle gange virkede forfatteren og interviewpersonen lidt fejlplaceret i forhold til hinanden, men andre gange, som med Jürgensen, der blev interviewet af forfatteren L.G. Jensen, var der rigtig god kemi. Det samme gjaldt Flanagan-seancen, hvor litteraten Mathias Clasen ikke fik mange ord indført, men lod australieren komme til orde på den karakteristiske hyggeonkelagtige måde, han er kendt og elsket for.

Jeg havde, som jeg vist har fået slået effektivt fast, en ganske fornøjelig weekend i Esbjerg og et klart billede af, at jeg langt fra var den eneste. Fantasyfestival 2017 var en af de hyggeligste messer, jeg har været til, og de små praktiske skønhedsfejl som lidt kludder i navneskiltene og et lidt mærkeligt kort over stedet hører til under bagatelgrænsen.


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere