Enderne mødes

Det er set før, at en garvet forlagsmand skriver en roman. Men hvordan spænder det egentlig af? Vi snakker med forlagschef på Lindhardt og Ringhof Sune de Souza Schmidt-Madsen, der udsender sin nye roman i morgen.

Hvordan fik du idéen til ‘Kannibalens lov’, der foregår i Brasilien i 1970´erne? 

”Første gang jeg besøgte Brasilien var jeg 21 år, og landet tog mig med storm. Lige siden dengang har jeg gerne villet skrive en bog, der foregik i Brasilien. Jeg har oplevet så meget dér, som jeg har lyst til at give stemme.

Jeg har skrevet til bogen henover de seneste 11 år, indtil jeg for et par år tilbage stod med et relativt stort materiale på 5-600 sider.                                                                                

Jeg valgte så at fokusere på perioden under militærdiktaturet. Dels er emnet underbelyst, dels stødte jeg på den spændende, men stort set ukendte historie om den danske forretningsmand Henning Albert Boilesen (i romanen hedder han Viktor Holbrandt, red.), der var en af arkitekterne bag diktaturet.

Enderne mødtes. Nu var det tid til at lave en fremstilling, kan man sige. Bogen fik en retning.”

 

Hvordan var det som garvet forlagsmand selv at skulle have en redaktør?

”Det er ikke nyt for mig – jeg var skrivende, før jeg blev forlagsmand. Jeg har altid skrevet og fik min første novelle udgivet som 14-årig. Jeg har også altid haft en redaktør. Det ville være virkelig svært for mig at skrive uden, jeg har behov for nogen at spejle mig i.

Det, der har ændret sig, er min egen rolle på forlaget. Jeg kunne aldrig finde på at give manuskriptet til en af mine egne redaktører. Det ville bringe dem i en forlegen situation. Selv hvis de kunne lide bogen.

I stedet lagde jeg den på administrerende direktør Lars Boesgaards skrivebord. Han er en dygtig redaktør, og det har været en kæmpestor fornøjelse at samarbejde med ham om ‘Kannibalens lov’. Lars kan sige både ja og nej til mig, og på den måde kom der rene linjer. Det var også ham, der antog bogen, og hvis han ikke havde kunnet lide den, var den slet ikke udkommet.”

Hvordan bliver 'Kannibalens lov' promoveret? 

”Forlaget behandler den, som var det en hvilken som helst anden bog, vi har antaget. Det er den samme mekanisme med udsending af pressemeddelelse, bogen kommer på tur til boghandlerne med forlagets øvrige bøger og så videre.

De boghandlere, der er interesserede i, at jeg kommer ud, har kontaktet os. Når vi udgiver en bog, er der nogle journalister, som tager tråden op, og sådan er det også her. Jeg har givet de første interviews, men det er jeg jo ikke herre over.” 


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere