Et fantastisk år

Forlægger Arild Batzer fra Batzer & Co. har haft et fantastisk år. Senest modtog to af de forfattere, forlaget har i stald, litteraturverdenens mest prestigefyldte pris, Nobelprisen. Vi spørger om hemmeligheden bag succesen.

Det har ”været et fantastisk år på forlaget,” skriver forlægger Arild Batzer fra Batzer & Co. i en mail til BogMarkedet – en jysk underdrivelse om nogen.

Vi tog fat i Arild Batzer i anledning af genoptagelsen af uddelingen af Nobels litteraturpris, hvor to forfattere hver især blev tildelt prisen (de fik hver en, de måtte ikke dele æren, sådan som det var tilfældet med eksempelvis Henrik Pontoppidan og Karl Gjellerup i 1917) – og begge forfattere har udgivet bøger eller skal udgive på Batzer & Co.

Den ene vinder betegnes som højreorienteret, østrigske Peter Handke, mens Olga Tokarczuk fra Polen er venstreorienteret, feminist og vegetar. Langt de fleste kulturskribenter og litteraturkendere er dog enige om, at begge forfattere er værdige modtagere af prisen, da de er bredt respekterede for deres unikke, litterære stemmer.

Det er velkendt territorium for Arild Batzer at være dansk forlægger for modtagere af verdens fineste litteraturpris, da ungarske Imre Kertész modtog Nobelprisen i litteratur i 2002. Batzer & Co. har i alt udgivet seks af hans romaner.

Indenfor det seneste år har Batzer & Co. blandt andet stået bag den danske udgivelse af vinderen af Nordisk Råds Litteraturpris med islandske Auður Ava Ólafsdóttirs ’Ar’, ligesom Arild Batzer personligt modtog bogbranchens pris, Blixenprisen 2019, som årets redaktør

 

Hemmeligheden

Det har ”været et fantastisk år på forlaget, det største program nogensinde og endog et godt salg. Omsætningen i første halvår blev faktisk fordoblet i forhold til sidste år,” skriver Arild Batzer.

Vi spurgte ham – der havde travlt med at planlægge de sidste detaljer, før han tager til verdens største bogmesse i Frankfurt i næste uge – om hemmeligheden bag succeserne.

Hvad kigger du efter, når du finder udenlandske bøger/forfattere, du bare have i stald?

”Jeg tror,” skriver Arild Batzer, at ”det er det samme som alle andre forlæggere: Et godt sprog, en god historie, gerne en man bliver berørt af. Og jeg behøver ikke holde så mange møder, men beslutter mig hurtigt. Hvis jeg læser en god bog i weekenden, kan jeg godt finde på at byde på den om mandagen.”

Ordene i citatet fik flere detaljer, da han samme dag udtalte til Kristeligt Dagblad:  

”Jeg har noget tid gået og sagt, at Olga Tokarczuk ville få Nobelprisen, for hun er en fantastisk forfatter, hvis fortællinger bygger på en stor viden. At det nu sker sammen med Peter Handke, som vi allerede udgiver og har nye bøger på vej af, gør mig nærmest målløs.” 

Arild Batzer skrev endvidere miniessays om udgivelsesprocessen vedrørende de to nobelprisvindende forfattere på sin facebook-profil. Her hedder det blandt andet:

At Peter Handke fik Nobelprisen var en stor overraskelse. Han har været nævnt som en stærk kandidat i årevis, men på grund af hans sympati med serberne under konflikten på Balkan, er han blevet en person non grata, en, som ingen vil være i stue med og som fremkalder stærke følelser.

[I] Danmark har der været nogle år, hvor han havde svært ved at finde et forlag. Og det var baggrunden for, at jeg valgte at blive Handkes forlægger i Danmark, det kan ikke være meningen, at en så stor forfatter ikke har en dansk forlægger.”

 

Efterårs- og juleprogram

Arild Batzer oplyser, at alle forlagets ”stjerneforfattere [er] på programmet i år: Audur Ava Ólafsdottir, Tomas Espedal, Peter Handke, Per Petterson, Jon Fosse, Olga Tokarczuk og Michael Ondaatje.

De to sidstnævnte når dog først at udkomme i 2020.”

 

 


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere