Et kærlighedsprojekt

Bogforum er ovre, og dermed fik Plusbog.dk kåret årets danske bogblogger. Paperback Castles er navnet på vinderbloggen, og BogMarkedet fik selvfølgelig en lille snak med kvinden bag. Rikke Møller er utroligt glad og stolt over den nye pris, og hun fortæller her bl.a. om, hvad den nyvundne titel betyder for hende, og hvad der inspirerer hende til at fortsætte sin succesrige blog.

Det kom som en stor overraskelse for vinderen af årets bogblogger, at det var lige netop hendes blog, som juryen havde udvalgt af de 5 blogs, der var blevet stemt videre til finalen af læserne. Rikke Møller fortæller her, hvordan hun ser prisen som en stor bekræftigelse af sit arbejde, hvilket kan hjælpe hende i sit fremtidige virke.

"Det er en stor ære at få sådan en pris. Helt praktisk vil jeg gerne købe mit eget domæne, udenom blogspot, og så er der noget kameraudstyr, der kan være med til at gøre min blog endnu bedre,” siger hun og tilføjer hvad anerkendelsen betyder for hende.  ”I forhold til omtale er det et kæmpe skulderklap og virkelig dejligt at blive anerkendt på den måde. Det er helt sikkert noget, jeg kan bruge på mit cv, og jeg er meget beæret over, at en så kompetent jury valgte mig som vinder, og at det også er af mere professionel interesse. Jeg tror virkelig, at jeg kan bruge den anerkendelse fremadrettet."

 

En familie bundet sammen af bøger

Rikke Møller er i dag ansat på Lindhardt og Ringhof, men har, ligesom mange andre bloggere, tidligere set sin blog som en måde at gøre opmærksom på sig selv og at udvikle færdigheder, der senere kunne være værdifulde i forlagsbranchen. Gennem hele perioden har glæden for bøger dog været en stor drivkraft.

"Da jeg startede bloggen, var det først og fremmest for at formidle min glæde ved bøger, men jeg så det i høj grad også som en mulighed for at brande mig selv. Med tiden, og min ansættelse i bogbranchen, er det nu et rent kærlighedsprojekt. Jeg elsker interaktionen med læserne, og at kunne snakke om bøger med så mange som muligt.”

Udover  interaktionen med læserne, har fællesskabet med andre bogbloggere været til stor glæde. ”Det giver et fantastisk netværk at møde alle de andre bloggere, ligesom det også giver rigtig meget at møde andre, der er lige så glade for litteratur som mig, og at kunne snakke og nørde om kærligheden til bøger på et professionelt såvel som personligt plan."

Branchen er et stort fællesskab, og Rikke Møller sætter stor pris på sine kollegaer, der hjælper til med at fastholde fornyelse i genren.

"Der er efterhånden rigtig mange bogbloggere, og der kommer tit nye til, men man lærer alligevel hurtigt hinanden at kende, og man bliver derfor hele tiden inspireret af andres koncepter og indlæg. Generelt er det danske bogbloggermiljø et skønt miljø at være en del af, og vi har vores egen lukkede Facebook-gruppe, hvor vi snakker om alt fra tekniske Wordpress-indstillinger til boganbefalinger og blogideer. Bogbloggerverdenen er lidt som en stor familie, og jeg har faktisk fået flere rigtig gode venner ud af det."

 

Fornyelse med videoindhold

Rikke Møller håber på, at hun i fremtiden vil kunne supplere sine blogindlæg med videoer. Gennem det nye medie håber hun at kunne dække litteraturen fra nye vinkler, og således udvide bloggens repetoire.

"Jeg vil gerne lave mere videoindhold, fordi det skaber en anden form for nærvær i forhold til læserne, og man kan lave indhold, der kan være mere interessante for læserne. Videomediet giver mange nye muligheder, fx kan man lave interviews med forfattere eller andre personligheder."

 Videodelen er særligt inspireret af den amerikanske youtubescene, der, i følge Rikke Møller, kan noget andet end de nuværende danske blogs. 

"Jeg er meget inspireret af de amerikanske youtubere, der formår at formidle litteratur på en helt ny måde, og som gør det muligt at tage mange nye emner op. Der er fx Jen Campbell, som er helt fantastisk til at diskutere specifikke bøger og samtidig tale om emner og tendenser rundt om bogen, der giver et fugleperspektiv på hele genren fremfor kun den enkelte bog. Der er også australske Lesley fra 'WordsofaReader', som laver fantastiske videoer, hvor hun bare sidder med en kop kaffe og taler direkte til sine følgere og rigtig gerne vil have dem med i diskussionen."

 

Fokus har ikke flyttet sig

På trods af den store inspiration fra udlandet, forsøger Rikke Møller at holde fast i sit oprindelige udgangspunkt, og formålet er stadig at servicere sit oprindelige publikum med masser af kærlighed til litteratur.
”Jeg har en Tumblr-profil, som jeg kører på engelsk, men det er ikke noget, jeg bruger så meget tid på. Jeg holder den primære blog på dansk, fordi jeg hovedsagligt henvender mig til danske læsere. Der er langt færre bogblogs i Danmark end i udlandet, og det betyder også, at både læsere og medbloggere er meget mere engagerede. De er en niche, men en rigtig god en af slagsen

For det vigtigste ved en blog er, i følge Rikke Møller, at man har et fast udtryk og nogle interessante og velskrevne indlæg, hvilket er en lærdom, som hun har med sig fra sit tidligere virke som livsstilsblogger.

"Jeg har tidligere været livsstilsblogger, hvor jeg skrev om mit hverdagsliv, og jeg tror, at jeg har taget mange elementer med fra den verden. Fx har jeg stor fokus på vigtigheden af billeder, at der er en rød tråd gennem bloggen, og at jeg deler en del af min personlighed, men samtidig har et fast emne. Jeg er fx meget inspireret af Emily Salomon, der har formet et meget velskabt univers, og Carrie fra wishwishwish.net, der ikke blogger hver dag, men virkelig har nogle gennemførte indlæg, der er relaterbare og gennemarbejdede."

Prisen er altså på ingen måde begyndelsen på enden for Paperback Castles, men derimod blot et skridt på vejen mod en udvikling af genren og en videreførelse af den grundlæggende læseglæde.

"Da jeg voksede op og var en kæmpe læsehest, havde jeg ikke nogen at snakke med om bøger, men idag bliver der talt meget mere om litteratur grundet de sociale medier. Uanset om flere unge læste tidligere, delte man slet ikke kærligheden på samme måde, så på den måde har unge læsere meget bedre muligheder for at læse og nyde bøger både selv og med andre."

Rikkes blog:

http://paperbackcastles.blogspot.dk/


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere