Et nordisk forlag

Knud Pilegaard har så meget succes i de fire nordiske lande med Forlaget Buster, at der nu bliver råd til at tilknytte et par medarbejdereAf Jannik LunnI 15 år har Knud Pilegaard drevet sit enmandsforlag Buster hjemme fra villaen i Søborg, men selv om hovedkvarteret ligger i Danmark, betragter han ikke forlaget som specielt dansk, og faktisk er både Norge og...

Knud Pilegaard har så meget succes i de fire nordiske lande med
Forlaget Buster, at der nu bliver råd til at tilknytte et par medarbejdere
Af Jannik Lunn

I 15 år har Knud Pilegaard drevet sit enmandsforlag Buster hjemme fra villaen i Søborg, men selv om hovedkvarteret ligger i Danmark, betragter han ikke forlaget som specielt dansk, og faktisk er både Norge og Sverige rent omsætningsmæssigt større end den danske afdeling af Buster.

»Jeg rejser meget i de tre andre lande, og jeg har også lokale repræsentanter der, men det hele bliver koordineret fra Danmark, og vores hovedlager ligger hos INDY Logistik i Kastrup. Når vi modtager færdige bøger, som oftest fra Kina, bliver store ordrer til de andre lande straks sendt videre, og storordrer i Danmark bliver også sendt fra Amager, mens det daglige lager for Danmark ligger hos DBK,« siger Knud Pilegaard.

Og det er ganske store partier, der er tale om. Fx solgte Buster ca. 400.000 eksemplarer af Livsgnister fra 1995-2001, og til dato er der solgt omkring 750.000 eks. af Lokomotivet Thomas, som forlaget dog kun har licens til at udgive i tre af de fire nordiske lande.

Det er rettigheder, som Pilegaard købte hos Egmont UK, og på det tidspunkt lå rettighederne allerede hos et andet forlag i Norge, og figuren Thomas, der er udgivet i et halvt hundrede lande, er verdens fjerdepopulæreste figur, fortæller den stolte forlægger.

Oprindeligt var Buster et forlag med fokus på børnebøger, men sidste år kom FIFA Rekordbogen til, og anden udgaven Verdens Fodboldrekorder 2011 er udkommet her i efteråret. Den kommer i samme format som Guinness Rekordbog, men handler udelukkende om fodbold. Til næste år bliver denne del af sortimentet udvidet til rekordbøger om dinosaurer, MTV, og i Finland og Sverige til ishockey, mens finnerne til gengæld ikke har en udgave af fodboldbøgerne. Endelig har Forlaget Buster erhvervet rettighederne til lignende officielle bøger om De Olympiske Lege i 2012.

Begyndelsen
Knud Pilegaard fortæller, at forlaget startede på en ganske pudsig måde. ”I 1994 deltog jeg i en tv-quiz i BBC (Going for Gold), hvor 25 lande var repræsenteret med ialt 84 deltagere. Jeg blev nr. 5, men samtidig blev jeg ven med norske Tom Thorsteinsen, der på Forlaget Libretto havde stor succes med en serie små bøger, der hed Hjelp til Selvhjelp. Dem fik jeg licensen til i Danmark, og sådan blev Livsgnister til, og meget hurtigt blev en lille nebengeschäft til et rigtigt forlag, som fik navn efter vores søn Buster, der på det tidspunkt var et halvt år.”

Knud Pilegaard fik sin boghandleruddannelse i Akademisk Boghandel i Aarhus (nu Stakbogladen), og som repræsentant i hele Norden for det amerikanske forlag McGraw Hill var kendskabet til de andre lande så stort, at Forlaget Buster i 1997 blev etableret i Finland, i 2004 i Sverige og i 2005 i Norge, så på 10 år var det nordiske forlag bygget op.

»Med uafbrudt stigning i omsætningen siden da omsætter Forlaget Buster i dag for omkring 10 mio. kr., og mens Norge er størst med Sverige på andenpladsen, omsætter danske Buster for lidt over to mio. kr, men i 2011 er det så Danmark og Finland, der skal være vækstlandene.«

Fra tv til bøger
Forlaget Buster arbejder meget sammen med tv-selskaber, hvis serier ofte er baggrunden for de licenser til bøger, som forlaget køber – ofte for tre år ad gangen. Det gælder både Drømmehaven, der stammer fra BBC, Rorri Racerbil, som i de næste år vises hver lørdag på TV2, hesteserien Bella Sara, Pingu og Familien Trut.

»Det betyder, at vi har et tæt samarbejde med tv-selskaberne, og fx fra foråret 2011 har vi fået tre års licens til Postmand Per & Dora Udforskeren. Derfor mødes vi også jævnligt og planlægger kampagner omkring tv, dvd, legetøj og internettet. Når vi får sådan en treårig licens, har vi som oftest fem titler i gang samtidigt, og minimumoplaget pr. titel er 12.000 fordelt på de fire sprog.«

Knud Pilegaard siger, at der findes to forskellige modeller, når man køber en licens. Enten betales hele produktionen over to eller tre gange inklusive royalty, eller også står man selv for trykningen og betaler kvartalsmæssigt eller årligt royalty af det solgte antal pr. titel pr. land.

Selve salget af forlagets bøger til bogladerne har Pile-gaard i Danmark overdraget til Reismer, og i Finland har han lige fundet en ny repræsentant. I Sverige varetages salget af Stevali, som Knud Pilegaard betragter som det bedste og mest helstøbte salesteam, han nogensinde har set. De er efter sigende på vej ind på det danske marked i løbet af 2011, da det ikke kun er salg, de tager sig af. Det er også oversættelse, opsætning, produktion, PR og markedsføring, de tilbyder. »Noget, små forlag ofte fejler på, da vi ikke altid magter processen A-Z,« udtaler Pilegaard.

BogMarkedet vender senere tilbage med en portrætartikel om Stevali.
Endelig er der det norske marked. Her er det ikke lykkedes for forlaget at finde en repræsentant, så her er det Knud Pilegaard selv, som står for salget. »Men det gør det lidt lettere, at der er seks kæder, som foretager hovedparten af indkøbene.«

Forlaget Buster vokser
Det må kræve en del rejsevirksomhed?
»Ja, jeg har vel fem-seks rejsedage om måneden. Jeg er i London cirka hver anden måned i forbindelse med forhandlinger om licenser, og så er jeg naturligvis meget rundt i de nordiske lande. Fx har jeg været i Finland omkring 150 gange, og for nyligt var jeg på den finske bogmesse, som samlede omkring 130.000 besøgende på én weekend. Det var jeg meget imponeret over.«

Som nævnt ovenfor er det meningen, at det fremover ikke kun skal være et enmandsforlag. Keld Lund Jensen, der allerede i nogen tid har arbejdet for Forlaget Buster bl.a. med at redigere FIFA-fodboldbøgerne, får et tættere ansættelsesforhold, og den 35-årige Jakob Rasmussen bliver i det nye år tilknyttet som Special Sales Manager, hvor hans opgave bliver at opdyrke nye markeder: Pan Nordisk.

Det lyder jo altsammen meget godt, men har forlaget altid haft sorte tal?

»Ja, i det store hele, enkelte år har vi dog haft underskud. Jeg føler ikke, at jeg har haft nederlag undervejs, men jeg har høstet mange erfaringer, og indimellem har der været ærgerlige udgifter, som da vi fx ikke havde taget højde for, at et display til FIFA-bøgerne blev produceret i Langtbortistan, så de ankom længe efter, at bøgerne var leveret til boghandlerne. Den dag behøvede jeg ikke at have tømmermænd for at få hovedpine,« siger forlæggeren med et smil.

Forlaget Buster er nu så stort, at det fremover vil være et aktieselskab, hvor Knud har 50 % af aktierne, mens hans overlæge-frue, Rita, har den anden halvdel af aktierne, og som bestyrelsesformand har forlaget valgt Jacob Bryde-Nielsen, der har firmaet Uniset, og som i en længere periode har været rådgiver og sparringspartner for Knud Pilegaard.

Når det gælder fremtiden, er forlægger Pilegaard fuld af optimisme. Der er mange bolde i luften, og det er ikke alle nye tiltag, sløret løftes for lige nu. Med et glimt i øjet siger Pilegaard, at nordiske forfattere uanset lokalt tilhørsforhold måske kan finde sig et nordisk hjem hos det lille operative forlag. Men en del af planerne kan man allerede læse om nu på hjemmesiden busternordic.com, og det er heller ikke usandsynligt, at forlaget en dag vil forlade privaten i Søborg og finde lokaler ude i byen.

På BogForum i november havde forlaget fået en ny stor stand, hvor der bl.a. var optræden af en ung rapper og fodbold freestyler, som også er blevet brugt under promoveringen af Verdens Fodboldrekorder i diverse centerboglader.

Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere