Facebook hjælper Odense Biblioteker

Biblioteker landet over har oplevet en kæmpemæssig stigning i udlånet af digitalt materiale under krisen. Og det koster – mange penge. Fascebook Odense har valgt at støtte byens biblioteker.

”Don´t be evil!” Sådan lød mottoet engang hos Google, der dog har opgivet det igen i takt med at den slunkne firmakasse skulle fyldes med Big Data om brugerne til gavn for annoncørerne.

Nogenlunde samme historie kan fortælles om Facebook, der har udviklet sig fra ungdommens uskyldige dage som et digitalt kødkatalog. På den anden side skal man ikke skue hunden på hårene:

Fra midten af marts og en måned frem er udlånet af digitalt materiale for børn og unge steget med 250 % (!), hvilket i høj grad belaster bibliotekets budget. Man forventer end videre, at dette udlånsboom vil fortsætte en rum tid endnu.

Facebook Odense Data Center har doneret 180.000 kroner til Odense bibliotekerne i forlængelse af biblioteks øgede indsats under COVID-19-krisen. Pengene skal dække det øgede udlån til ever og studerende.

Facebooks udstrakte hånd bliver taget godt imod:

”Det er dejligt, at Facebook anerkender betydningen af bibliotekernes tilbud i denne tid. Vi har fortsat brug for viden, litteratur, film og musik - måske i højere grad end normalt.

Desuden er Odense en studieby, hvor mange unge sidder og knokler med deres afsluttende opgaver, og de har brug for biblioteket. Derfor skal vi tilbyde så meget som muligt, men det koster, og jeg vil gerne takke Facebook for deres støtte,” udtaler Jane Jegind (V), der er by- og kulturrådmand, i en pressemeddelelse udsendt af Odense Kommune.

 

Pressede budgetter

Merudgifterne til det øgede digitale udlån kan få store konsekvenser for bibliotekernes indkøb af andre materialer såsom trykte bøger, har formand for Danske Forlag, Christine Bødtcher-Hansen, og formændene for hhv. Dansk Forfatterforening og Danske skønlitterære forfattere, Morten Visby og Peter Adolphsen, påpeget i et fælles åbent brev til kulturpolitikerne på Christiansborg.

Nu har Odense Bibliotekerne fået dækket toppen af merudgifterne, problemet består mange andre steder.  

Foto: iStock/Getty Images.

 

  


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere