FADL’s Forlag går ind på det brede marked

Ugens forlag: FADL var kun et medicinsk forlag i næsten 60 år, men da direktør Rikke Luna Hall Sommer startede hos forlaget i 2009 begyndte ændringerne, og FADL’s forlag satser nu i højere grad på trade-markedet.

FADL’s Forlag er inde i en stor udvikling lige nu. Lige nu udgiver forlaget 50-60 bøger om året, hvilket er et stort spring fra de ca. 6 udgivelser, der blev udgivet om året, da Rikke Luna Hall Sommer startede ved FADL’s Forlag i 2009. Som noget nyt er medarbejderstaben blevet udvidet med marketingkoordinator og salgskoordinator til at håndtere salg og markedsføring af forlagets bøger og brand.
”Nu har vi medarbejdere, der kun beskæftiger sig med salg og markedsføring, og det synes jeg er det rigtige valg at tage. Vi har så meget, vi gerne vil dele og fortælle,” fortæller FADL’s Forlagsdirektør Rikke Luna Hall Sommer.
 
Flere medicinbøger
Før 2009 udgav FADL’s Forlag kun semesterbøger til de sidste to år på medicinuddannelsen, men det var slet ikke nok til at dække hele uddannelsen.
”Det synes jeg var lidt underligt, når man havde været et medicinsk forlag i næsten 60 år,” fortæller Rikke Luna Hall Sommer. ”Så som det første lagde jeg en plan for, at vores bøger skulle dække hele uddannelsen.”
FADL’s Forlag er nu kun to bøger væk fra, at have hele medicinuddannelsen dækket ind, og de to sidste bøger kommer i 2017.
”Det tager jo tid at skrive så videnstunge bøger, for det er jo ofte bøger på 1.200 sider, og der er ca. 100 forfattere på, så det har bestemt været  en spændende for  redaktionen, som sætter en ære i at redigere bøgerne selv, ” fortæller Rikke Luna Hall Sommer.
 
Det brede marked
En af de helt store ændringer ved FADL’s Forlag er dog, at forlaget ikke længere kun er et medicin-forlag. På deres hjemmeside kan man nu se kategorier som ’Sygepleje’ og ikke mindst ’For alle’. FADL’s Forlag er nemlig også gået ind på det brede marked.
”Min baggrund er jo inden for det brede marked,” fortæller Rikke Luna Hall Sommer, som har været ti år på Gyldendal, syv år på Politiken, og et år på DR. ”Det medicinske marked er jo en niche og med et begrænset antal læsere, så jeg ville gerne udvide forlagets portefølje og dermed forretningsgrundlag. Så nu har vi lavet en bredmarkedslinje, så vi deler viden ud, så alle kan forstå det.”
FADL’s Forlag lancerede ligeledes en ny linje for sygeplejestuderende sidste år, men selvom det måske umiddelbart lyder som om, det er i samme boldgade som medicin, viste det sig ikke at være helt så nemt, som man måske skulle tro.
”Det, der slår mig hver gang er, at selvom to kategorier minder om hinanden, så er det stadigvæk helt vildt forskellige målgrupper, vi taler til,” fortæller Rikke Luna Hall Sommer. ”Der er et stort arbejde i at blive klog på, hvad læserne gerne vil have, og hvad de går og mangler, og det tager altid længere tid end man regner med. Om man laver en bog til en lægestuderende, en sygeplejerstuderende eller en fagbogsinteresseret læser, så er det tre vidt forskellige ting. Netop dette spændingsfelt er væsentligt for os, så vi sætter os altid i læserens situation og lytter til deres behov. Det er essentielt for os.”
 
FADL-brandet
Rikke Luna Hall Sommer er ikke i tvivl om, hvilket brand FADL’s Forlag har og hvilken slags bøger, de nu udgiver.
”FADL-brandet er bøger med substans og høj faglighed formidlet på en letforståelig måde,” fortæller hun. Da bøgerne til de lægestuderedne skal være på et meget højt niveau, fordi de er så specialiserede, valgte Rikke Luna Hall Sommer at tage den samme tilgang til bøgerne til det brede marked, dog men én væsentlig forskel.
”Vores bredmarkedsbøger er også bøger, der har et højt fagligt niveau, men de er det på den letlæselige måde.”
 
Det næste skridt
Hvad det næste skridt for FADL’s Forlag er, er endnu ikke sikkert, men planen er, at forlaget skal udvikles yderligere.
”Vi vil genre lave bøger til andre uddannelser, eller åbne mere op for bredmarkedsbøgerne ved at tage dem i nogle nye retninger. Det kommer an på, hvad vi har kapacitet til” fortæller Rikke Luna Hall Sommer.
Hvad det helt præcist bliver, vil hun ikke løfte sløret for, men hun glæder sig til forlagets fremtid.
”Det er jo det, der er så spændende, når man vækster. Tingene går nogle gange hurtigere end man lige havde regnet med, så man kan ikke helt forudse, hvad det næste skridt bliver,” fortæller Rikke Luna Hall Sommer.

Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere