Farlige medier – fra bøger til tabletter

Mobiltelefoner og tabletter stjæler opmærksomheden, og mange frygter, at det får forfærdelige konsekvenser for det sociale liv. Dog skal man huske på, at noget lignende er sket før.

Bogbranchen kan med nervøsitet kigge på, mens mobiltelefoner og tabletter i højere og højere grad snupper over den opmærksomhed, der ellers ville tildeles bøger.

Mange er enige om, at man bør beskytte den trykte bog, og at det er farligt med mobiltelefoner og tabletter til børn, fordi de er så vanedannende. Dog skal man huske på, at man tidligere i historien har haft en lignende frygt overfor bøgerne selv.

I det 18. og det 19. århundrede var det en uskik at læse i sengen, skriver The Atlantic. Tekster fra denne tid fortæller, hvordan læsning i sengen blev dramatiseret til at kunne medføre nogle forfærdelige konsekvenser.

Så hvorfor blev læsning i sengen anset for at være en uskik?

Tidligere blev læsning anset for at være noget socialt. En fælles og mundtlig praksis. Det blev ændret med udbredelsen af bøgerne, hvorefter læsning blev en individuel foreteelse.

Når du læser for dig selv, bliver unaturlige fantasier vækket til live i dit indre, og det kan true den kollektive sociale eksistens. Intet mindre end samfundets sammenhængskraft stod på spil.

Når du bliver fyldt med billeder af fantastiske verdener, vil du blive fristet til at spilde dagtimerne på læsning og dermed forsømme dine pligter i det sociale liv. Særligt slemt var det at læse i sengen, hvor de umoralske tanker fik frit løb.

I dag anses læsning for at være noget, der er stimulerende og sundt, og i stedet er det internettet og tidens smarte teknologi, der er det onde. Læsning i sengen er ikke længere noget, der er frygtet, men omvendt frygter man, at den private læsning trues af teknologiske nyskabelser såsom smartphones, tabletter og internettet.

Dagens sidste timer, hvor man kan være overladt til sig selv med en bog før sengetid, er truet af de mange sociale interaktioner fra skærme, der hele tiden afbryder en. I dag er det sociale liv næppe truet af at læse i sengen – snarere det modsatte.

Foto: iStock.


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere