Festivalfornemmelse hjemme i stuen

Digitale nødløsninger erstatter litteraturfestivaler og bogmesser, hvor bøgerne blomster. Men hvad får man egentlig ud af at se på skærmen? Mathias Samuelsen fra Norsk Litteraturfestival svarer.

Kreativiteten i kulturbranchen og i bøgernes økosystem bobler, når livet skal gå videre i en karantænetid – ingen forsømte forår hér.

Aflyste litteraturfestivaler og bogmesser indtil (tidligst) efteråret – først på banen indtil videre er NORD, der har annonceret, at festivalen løber af stablen medio september på Kulturværftet i Helsingør.

En af nordens største litteraturfestivaler – Norsk Litteraturfestival – har i år aflyst at fylde den hyggelige provinsby Lillehammers gader med kultur og litteratur i en uge i slutningen af maj, hvilket man ellers har gjort i et kvart århundrede.   

I stedet afholder man en virtuel festival via radio, TV (NRK) og webstreaming den 29.-31. maj.

Festivalen byder på forfatternavne som Jonas Eika, Maja Lunde, Hanna Stoltenberg, Linda Boström Knausgård, Lars Mytting, Mariana Enriquez og Nina Lykke. Flere navne kommer til, når det endelige program foreligger.

Vi taler med kunstnerisk rådgiver (faglig planlægger) ved Norsk Litteraturfestival, Mathias R. Samuelsen, som vi også interviewede for et år siden omkring den dengang netop overståede festival.

 

Hvilket udbytte vil seerne få ud af den digitale festival i forhold til den normale i Lillehammer, tror du?

"Som situationen ser ud, har det været meget vigtigt for festivalen at finde en løsning, som gør, at vi får fremvist flest mulig af de programpunkter, vi havde planlagt," fortæller Mathias R. Samuelsen og fortsætter:

"Norsk Litteraturfestival er hvert år et vigtigt mødested for forfattere, læsere og bogbranchen. Jeg er meget glad for, at vi i stedet for det fysiske møde har fundet en løsning, som gør, at vi alligevel kan gennemføre udvalgte dele.

Jeg tror, seerne kommer tæt på forfatterne, ligesom de gør på festivalen, men dog på skærmen. Den seneste tid har der været mange fornemme løsninger på gennemførsel af litterære arrangementer på nettet, men vi håber at kunne gøre noget, som er omfangsmæssigt større, og som giver vores gæster muligheden for at få festivalfølelsen hjemme i deres egne stuer.

Vi glæder os alle til at mødes igen i 2021, men i år må vi hygge os i hvert vores rum og holde kontakten på alternative måder."

 

Hvad kommer du personligt til at savne mest fra den rigtige festival i Lillehammer?

´"Man bør ikke fokusere for meget på det, man ikke får, men snarere se på mulighederne, tænker jeg. Vi har muligheden for at nå ud til mange, som vi ellers ikke ville have nået.

Når det er sagt, så kommer jeg til at savne fællesskabet og de personlige møder. Intet kan erstatte en håndbajer i parken, mens man diskuterer noget, man har oplevet på festivalen – men der bliver lejlighed til dette igen!

I hvert fald håber jeg, at så mange som muligt benytter lejligheden til at tage del i det spændende program, som vi har planlagt."

 


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere