Fire bog & idé-butikker solgt

Anders Søgaard Kristensen har solgt sine fire butikker til Claus Søgaard-Christensen, der i forvejen ejer tre Bog & idé-forretninger.

Boghandler Anders Søgaard Kristensen, der for et år siden havde fem Bog & idé-butikker, og som lukkede butikken i Hjørring i marts i år efter flere års underskud, har nu solgt sine fire sidste butikker i Grenaa, Hobro og to i Aalborg til Claus Søgaard-Christensen.
Anders Kristensen, der i mange år har været én af de markante boghandlere, ofte med kontroversielle meninger, var desuden ansat som produktchef hos Indeks Retail for trend- og kontorområdet. Dette job sagde han imidlertid selv op i marts i år. BogMarkedet har spurgt Anders Kristensen, hvorfor han har solgt alle sine forretninger:
»Der er både en privat og en professionel grund til det, og for at begynde med den private så drejer det sig om at få en mening med tilværelsen. Jeg har været igennem en skilsmisse, og da jeg og min daværende kone ejede butikkerne i fællesskab, valgte hun at trække sig helt ud, således at jeg købte de fire boghandler. Men da jeg havde været væk fra den daglige butiksdrift i over seks år, havde jeg svært ved at finde motivationen igen, især når jeg så ville blive mindet om, hvordan det var tidligere.«
Du lukkede tidligere i år din Hjørring-butik efter flere års underskud. Er der også nogle af de andre fire butikker, som gav underskud?
»Nej, resultaterne har naturligvis været forskellige, man de har alle givet overskud, selv om jeg selvfølgelig også har haft den omsætningstilbagegang, som de fleste andre har haft.«
Det regnskabsår, der sluttede 30. september 2010, viste da også, at Bettina og Anders Søgaard Kristensens selskab, Bog & Ide af 01.10.2002 ApS, havde et overskud efter skat på 777.865 kr.

Opsang til bogbranchen
»Når jeg har valgt at sælge, hænger det også sammen med, at jeg føler, at hele bogbranchen er som Titanic, efter det ramte isbjerget. Havde skibet haft et sjette skot, og vi lukkede det nu, så havde vi en enestående mulighed for at overleve. Men det synes jeg hverken Indeks Retail eller Arnold Busck har forstået, og derfor er jeg bange for, at rigtigt mange boghandlere må lukke inden for kort tid. Branchen sidder tilbage og håber, at krisen går over af sig selv og glemmer, at kunderne helt har ændret købsadfærd.«
»Alt for få laver nyhedsbreve og infokampagner, hvor de fortæller om kommende udgivelser, og derfor kan kunderne lige så godt købe over nettet. Endelig kan forlag og boghandlere ikke finde hinanden, og hvis forlagene forstod, at de skulle give boghandlerne bedre indkøbspriser end supermarkederne, hvis de vil bevare boghandlere med et bredt sortiment, så ville de få en win-win-situation.
Jeg tror desuden, at boghandlerne skal lade være med at købe ind individuelt. Hvis fx man lavede en effektiv distribution i Hedensted, så ville DBK og NBC ikke overleve på sigt, for de er bare et fordyrende mellemled.«
Sådan lyder Anders Søgaard Kristensens bandbulle til bogbranchen.
Hvad skal du i fremtiden beskæftige dig med?
»Det har jeg ikke taget stilling til endnu, men foreløbigt tager jeg et break fra branchen. Imidlertid elsker jeg faget, som jeg har været en del af i nu 25 år, så hvis det helt rigtige tilbud kommer, så er jeg 100 % overbevist om, at jeg kan være med til at skabe et vinderhold. For viser vi ikke handlekraft, så går det som i USA, hvor hele boghandlerkæder lukker.«
Man kan ikke sige, at der er tale om et generationsskifte, når den 42-årige Anders Søgaard Kristensen har solgt sine fire butikker til den 61-årige advokat Claus Søgaard-Christensen – tværtimod.

Synes det er sjovt at være boghandler
BogMarkedet talte også med den nye storboghandler, der i forvejen har tre Bog & idé-forretninger i Vejlby-Risskov, Viby og Brabrand.
Du har i forvejen tre Bog & idé-butikker. Hvad får dig til at købe yderligere fire butikker i en tid, hvor alle i bogbranchen siger, det er svært at få fortjeneste ud af at drive boghandel?
»Jeg gør det, fordi jeg synes, det er sjovt at være boghandler, og så har jeg jo lidt erfaring med de tre butikker, jeg har i forvejen. Den første, jeg købte, var den i Vejlby-Risskov, og det ligger helt tilbage til 1992.«
Claus Søgaard-Christensen fortæller, at de tre forretninger, han har i omegnen af Aarhus, kører udmærket, selv om han naturligvis også mærker den omsætningsnedgang, der i øjeblikket rammer al detailhandel.
Overtager du alt personale i de fire butikker, du har købt?
»Ja, det er mit indtryk, at Anders havde et godt personale, så det bliver business as usual og med de samme daglige ledere. Det hele er gået meget hurtigt. Jeg overtog butikkerne den 15. november, og kontrakten var blevet underskrevet tre dage før.«
Hvor meget er du selv inde i den daglige drift?
»Jeg følger dem ganske tæt, og i de første år i Vejlby-Risskov var jeg da også med til at pakke bøger ud. Jeg dukker jævnligt op, og det har jeg også tænkt mig at gøre i de nye butikker, men ellers er det de daglige ledere, som bestemmer.«
Får du ekstra indkøbsmæssige fordele ved at have syv butikker?
»Det kan jeg ikke svare dig på endnu. Jeg har ingen færdig programerklæring. Det første halve år vil jeg forsøge at sætte mig ind i de enkelte butikker, så det må vi tale om ved en senere lejlighed.«
Claus Søgaard-Christensen siger til slut, at hans tre Aarhus-butikker ofte køber fælles ind, og at det i mange tilfælde er én person, som disponerer, men om det også vil være sådan i fremtiden, når han nu har syv butikker, kan han ikke svare på endnu.

De fire Bog & idé butikker som har skiftet ejer

  • Bog & ide, Nytorv 5, 9000 Aalborg (etableret 1994)
  • Bog & ide, Østerå 6, 9000 Aalborg (etableret 1917 – tidligere L.C. Lauritzens Boghandel – fra 1975 G.E.C. Gad, Aalborg, 2007 Indeks Retail Invest A/S – 2009 købt af Bettina og Anders Søgaard Kristensen)
  • Bog & idé, Torvet 8, 8500 Grenaa (etableret 1879 – tidligere Vilhelm Hansens Boghandel – Paul Bent Petersen overtager 1958 – 1999 købt af Bettina og Anders Søgaard Kristensen)
  • Bog & idé, Adelgade 33, 9500 Hobro (etableret 1852 – tidligere Haarsløvs Boghandel – femte generation Carsten Haarsløv sælger i 2005 til Bettina og Anders Søgaard Kristensen)

Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere