Forfatter Vita Andersen er død

Vi har med sorg erfaret, at Vita Andersen er afgået ved døden.

Vita Andersen (født 1942, København) debuterede i 1977 med digtsamlingen Tryghedsnarkomaner, der blev et stort gennembrud for hende og en litteraturhistorisk begivenhed. Året efter fulgte novellesamlingen Hold kæft og vær smuk. Med bøgerne blev hun anerkendt for en helt ny måde at skrive kritisk og præcist om kvindeliv. Siden har hun udgivet en lang række digte, noveller, romaner, børnebøger og skuespil.

”I de efterfølgende store romaner, eksempelvis den fremragende roman Hva’for en hånd vil du ha’ (1987) er det ofte barnets perspektiv, der står i centrum, hvilket er et perspektiv som Vita Andersen på enestående vis formår at træde ind i," skrev komitéen, da hendes seneste roman Indigo (2017) blev nomineret til Nordisk Råds litteraturpris.

Vita Andersen har modtaget flere priser og hædersbevisninger, bl.a. De Gyldne Laurbær, Kritikerprisen og Søren Gyldendal Prisen, og hendes bøger er oversat til en række europæiske sprog.

Med Vita Andersen har dansk litteratur mistet en stor og betydningsfuld forfatter. Hendes værk vil leve videre i den indflydelse, det har haft på yngre forfatteres værker, og i sindene hos mange læsere.

Vita Andersen efterlader sig to døtre og en søn. Vores tanker er hos dem og hos Vita.

Æret være hendes minde.

Jacob Søndergaard
Direktør, forlægger
Gutkind Forlag.

Foto: Anders Vendelbo/ritzau


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere