Forfatterkalender 2019. Et arbejdsredskab for forfattere

Råd og inspiration, overblik og gode idéer. Her er kalenderbogen til forfatteren, der savner råd og dåd, overblik og afstand fra forvirringen.

”Skriveprocessen er min hobby, mit kick – andre samler på frimærker, løber maraton eller går op i deres civile karriere – jeg skriver. Projekter er vigtige, at skrive er mit projekt.” Ole Petersen.

Der bliver skrevet bøger om alt mellem himmel og jord, og der er bestemt heller ingen mangel på bøger med skriveråd fra mere eller mindre succesfulde forfattere i genren ’sådan skriver du ligeså godt som mig’

(det tror du, du kommer til, det gør du ikke! – men nu har du betalt i dyre domme for bogen.)

”Tænk ikke at der findes en rigtig måde at skrive på, det kan jo være, du opfinder en ny.” Jens Blendstrup.

Udgivelsen ’Forfatterkalender 2019’ går mere lavpraktisk til værks, det vil sige mere konkret og er mere anvendeligt. Det er andet år, udgivelsen udkommer, selvom den hed ‘Forfatteralmanak’ det første år. Når kalenderen udkommer igen, tyder det på, at sådanne udgivelser er en god hjælp for mange.

”Når jeg sætter mig ved mit skrivebord, gerne en tidlig morgen, så tager jeg en bog fra stakken med yndlingsbøger og læser et par sider for at komme ind i rytmen. Jeg håber, at det gode sprog vil smitte bare en smule af på mine egne sætninger.” Anita Furu.

”Hent inspiration på biblioteket, i supermarkedet, på togstationen, ude i naturen, på stranden, på havnen, på museum, læs aviser, tekst-tv, tjek de sociale medier etc.” Glenn Enrico Buhl Liwervall.

Emnet for bogen er selve skriveprocessen, hvor pauser og overspringshandlinger nok er uundgåelige, men hvor resultatet i den anden ende gerne skulle munde ud i en færdig bog.

”Derudover bryder jeg mig ikke om tankegangen om at skulle ‘finde’ inspiration. Det angiver på eller anden måde, at man aktivt skal ud og blive inspireret – og den slags inspiration, man får ved at opsøge inspiration, er tit ikke særlig brugbar.” Sofie Riis Endahl.

Her er masser af skemaer, man kan udfylde, så man holder sig selv i ørerne med daglige skrivemål, så der er nyttige huskelister, noter og afkrydsningsfelter til flueben. Desuden har hele 57 danske forfattere – det er dem, citaterne stammer fra – skrevet tankevækkende miniessays om, hvordan de arbejder konstruktivt med den til tider udsigtsløse opgave at skrive en bog. Disse miniessays kommer rundt om de fleste faser i udgivelsesprocessen.

”Man skal kunne mærke tekstens hjerte banke, men ikke kunne skrive dens biografi.” Jesper Wung-Sung.

Desuden indeholder bogen artikler om mange andre nyttige ting, eksempelvis biblioteksafgift, om skrivefaser, forfattermarkedsføring, kalendere og oplistninger af udvalgte forlag, tidsskrifter (BogMarkedet er ikke nævnt, og det er en alvorlig forglemmelse), online forfatterfællesskaber, bøger med skriveråd, litteraturfestivaler og -events og forfatterskoler – alt sammen med nyttige links.

”[Om faldgruber:] At man tror, det vigtige skal stå mellem linjerne og ikke på linjerne.” Sarah Engell.

      

BogMarkedet bringer inden længe et interview med Alice Aagaard, der er hovedredaktør på ‘Forfatterkalender 2019’ (Byens Forlag). 


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere