Forhandlere til forlag: Pas på Amazons rævesaks

Forhandlere advarer om, at Amazon kan komme til at sidde alene på bogmarkedet, hvis forlagene vælger at efterkomme gigantens krav og klausuler.

Imens forlagene forhandler med Amazon, må boghandlerne stå tilbage og vente og se, hvad forlagenes aftale med giganten bliver. Både Saxos stifter og CEO Jørgen Balle Olesen og Peter Povlsen, som er indehaver af WilliamDam.dk og William Dams Boghandel, udtrykker dog bekymring over, hvordan det vil påvirke det danske bogmarked, hvis forlagene vælger at gå med på Amazons hårde krav og klausuler.
BogMarkedet kunne mandag rapportere, at Lindhardt og Ringhof, Politikens Forlag og Gyldendal har været i forhandlinger med Amazon i månedsvis, dog uden at der er faldet nogle endelige aftaler på plads.
L&Rs forlagschef Lasse Korsemann Horne fortalte til BogMarkedet, at Amazon har stillet store krav til de danske forlag ved at forlange konkurrenceklausuler, der sikrer, at de automatisk vil få markedets bedste priser på e-bøger.
Amazon har desuden også stillet et krav om, at de vil kunne benytte alle de forskellige forretningsmodeller, som de forskellige forhandlere på det danske marked tillades af forlagene.
 
Saxo: Amazon er en stærk forhandler
”Det vidner om Amazons styrke som forhandler, at de er i stand til at stille sådan nogle krav, men det er op til forlagene, om de vil acceptere de betingelser,” fortæller Jørgen Balle Olesen. ”Det har vi jo ingen indflydelse på, men det er jo ikke særlig sjovt at skulle konkurrere mod nogen, som altid har lavere priser end én selv.”
Han pointerer, at Amazons risikovillighed i forhold til at sælge uden fortjeneste i længere perioder gør det svært for de andre forhandlere at konkurrere mod giganten.
”Amazon er jo ret kendt for at rive priserne ned i en periode, indtil de får styr på markedet,” fortæller han.
”Så det vil ikke være særlig sjovt for de øvrige aktører, hvad enten det er os eller andre danske forhandlere, at få en konkurrent, som kan sælge uden fortjeneste eller med tab, indtil de har en markedsandel og kan sidde alene på markedet. Det er jo et problem.”
 
”Vi kan jo ikke gøre noget ved det”
Jørgen Balle Olesen mener også, at Amazons krav om at kunne benytte alle forretningsmodellerne grænser til det absurde.
Der er jo mange aktører. Hvad enten det er eReolens udlån, Mofibos all-you-can-eat-model, eller en streaming-service med lydbøger. Men så med en enkelt underskift, kan Amazon få ret til at sælge på alle de andre forretningsmodeller i markedet. Hvis jeg forstår konditionerne korrekt, har Amazon ikke blot adgang til de bedste priser, men også til forretningsmodeller, de endnu ikke selv har udviklet. Det, synes jeg, er for meget,” fortæller Jørgen Balle Olesen.
Har du et budskab til de danske forlag, som altså nu sidder og forhandler med Amazon? 
”Det er forlagenes rettigheder, så jeg skal ikke rådgive dem om, hvad de skal gøre. Men det er klart, at de kan se, hvor stor magt Amazon har internationalt. Hvis de får lov til i en periode at drive markedet med lave priser og udkonkurrere andre forhandlere, så kommer Amazon til at sidde relativt isoleret på en stor del af markedet. Lige nu kan forlagene forhandle, men hvis Amazon bliver deres eneste afsætningskanal, så sidder de i saksen,” understreger Jørgen Balle Olesen.
 
William Dam: Det vil gå ud over danske arbejdspladser
WilliamDam.dk’s Peter Povlsen har heller ikke meget til overs for Amazons krav om konkurrenceklausuler.
”Hvorfor skulle de have bedre vilkår end os andre?” spørger han. ”Der er allerede rigeligt af folk, der sælger e-bøger i Danmark, så hvis Amazon har de samme vilkår som os andre, betyder det egentlig ikke noget, at det er Amazon. Men hvis de absolut vil have bedre muligheder for at komme ind på det danske marked, så må de bare lade være med at komme ind.”
Han pointerer, at danske forhandlere som William Dam har samarbejdet med forlagene i mange år, og det derfor ikke giver mening at give bedre vilkår til en enkelt forhandler, som ikke gør mere end de andre.
”Bare fordi Amazon har mange penge, betyder det ikke, at de skal have det som de vil,” mener han.
Har du et budskab til de danske forlag, som altså nu sidder og forhandler med Amazon? 
Jeg synes, at forlagene skal lade dem konkurrere på lige fod med os andre. Jeg kan ikke se, hvorfor de skal have bedre priser. Det vil jo gå ud over danske arbejdspladser. Så kan forlagene bestemme, om man vil have arbejdspladser, der ligger i Irland, hvor de ikke betaler skat, eller man vil have dem i Danmark, hvor de betaler skat. Det er op til forlagene at tage den beslutning,” mener Peter Povlsen.

Læs også: 'Forlag balancerer på en knivsæg - Amazons komme kan betyde alt for det danske bogmarked'

Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere