Forlaget 28B: ”Vi har fortalt historier hele livet”

Sådan begynder interviewet med Leila Vestgaard og Andreas Fugl Thøgersen, to af de tre partnere i Forlaget 28B. Sammen med Thomas Kristensen etablerede de i 2020 forlaget, som udgiver non-fiktion, nærmere bestemt biografier, erindringer, kulturhistorie, journalistiske fortællinger og essays.

Kærligheden til den gode historie er bærende for 28Bs arbejde. De tre forlæggere holder af fortællinger fra virkeligheden. Blandt udgivelserne finder man ”Den eneste gyldige grund til ikke at møde op er, at du er død”, hvor Ulla Terkelsen og Ghita Nørby deler livserfaringer om pirrelighed, kompromisløshed og ensomhed og om erotik, kunst og død, og skuespiller Mette Horns erindringsglimt ”Flueben”. Men også journalist Aske Muncks fortælling om Frankrig i ”Den rystede republik”, en biografi om Peter Aalbæk – ”Peter Aalbæk skaber sig”, skrevet af journalist Anders Ryehauge, og Leila Vestgaards finurlige portræt af kærlighedens væsen, fortalt via en samling af autentiske kontaktannoncer.

Andreas er journalist, forfatter og medforfatter til en række bestsellerbiografier, og tidligere redaktør på Ud & Se. Leila har en baggrund i film- og medievidenskab, og har bl.a. arbejdet som producer på Nordisk Film og som dramaturg, ligesom hun er stiftende medlem af det kvindelige kunstnerkollektiv Sort Samvittighed. Thomas har arbejdet med historiefortælling og med at udvikle og opbygge kreative fællesskaber i filmbranchen i godt 30 år.

 - Vi er drevet af begejstring – for det levede liv og for den gode fortælling, fortæller Leila.

Leila og Andreas mødtes på Gyldendal, hvor de begge arbejdede som non-fiktion redaktører. Det var både frihedstrang og ønsket om kortere vej fra idé til bog, der satte skub i ideen om at etablere eget forlag.

 - Vi vil gerne have kortest mulig vej fra hjerte til hånd. Øvelsen er at drive en virksomhed, der ikke drukner i tunge strukturer og beslutningsgange. Vi stræber efter at indrette os sådan, at vi kan bruge det meste af vores tid på det allersjoveste - idéudviklingen, (med)skabelsen og formidlingen af den gode fortælling, siger Andreas.

Og så skal det hele helst bygge på gode relationer. Både mellem forfattere og forlag, internt på 28B og mellem forlag og samarbejdspartnere.

- Det er personligt og det er hjerteblod, så vi skal have det godt med hinanden, vi skal ville det samme og kunne lade os opsluge af en fortælling sammen, tilføjer han. 

Dynamikken mellem det nære og det fjerne er bærende for forlagets udgivelser.

- Der er en nysgerrighed og en længsel efter det egentligt menneskelige. Den menneskelige erfaring. Både i forhold til, hvordan livet egentlig er fra man står op til man går i seng, og i forhold til de store linjer – hvordan indretter vi samfundet, siger Leila.

- I en ideel verden stræber vi efter, at det nære i bogen også bliver en prisme til noget større, fortsætter Andreas. Nogle gange er det en bue, der strækker sig fra det ydre, for eksempel fra samfundets katastrofer, og ind til mennesket, som i ”Det vi så” (udenrigskorrespondent Rasmus Tantholdts og tv-fotograf Anders Bachs visuelle minder fra 15 års fælles rejser som udsendte til verdens brændpunkter, red.). Andre gange er bevægelsen den modsatte.

Ophav og relationer, de menneskelige grundvilkår, er temaer, der går igen.

- Håbet er jo, at vi med vores bøger kan give læserne en dør de kan åbne, at de kan blive oplyste eller blive berørte. At fortællingen har de lag og den dybde, siger Leila.

Partnernes mange år med historiefortælling, i hhv. journalistik og spillefilm og teater kommer også til udtryk når de redigerer bøgerne sammen. Leila har især blik for historiens billeder og dramaturgi og de store linjer i, hvor fortællingen skal hen, og Andreas har især sans for sprog og tone og den enkelte sætning.

Thomas har som investor til gengæld det forretningsmæssige overblik og skaber rammer og plads til arbejdet med udgivelserne.

- En af Thomas’ helt store styrker, udover at han deler vores vision og som os tror på, at bogen har en fremtid, er at han har en eminent sans for at træffe beslutninger, at have det store overblik og vide hvornår vi skal træde på speederen, og hvornår vi skal afvente, siger Leila

Og noget tyder på, at forlaget har fat i den lange ende, med flere bestsellers og fem- og seksstjernede anmeldelser i bagagen fra det første leveår. Senest er udgivelsen ”Forfra”, tidligere politisk redaktør på TV 2 Anders Langballes dramatiske historie om at blive opslugt af sit fag og af en usund arbejdskultur, og siden vågne på hospitalet uden at kunne tale efter to blodpropper, blevet taget rigtig godt imod. Som forlaget skriver, er det en bog der handler om at ”overveje hvad det vigtigste i livet er” og ”en bog til alle, der har prøvet at blive for længe på kontoret”.

Og de er enige om, at den seneste udgivelse også i den grad har noget at sige dem.

- ”Forfra” indeholder et håb – om at skabe et arbejdsliv med plads til mennesker. Et opgør med en ensidig præstationskultur. Det er en tanke vi sympatiserer med.

Foto: Thomas Howalt Andersen.


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere