Forlaget Heatherhill klar med nyt flermedialt og personligt projekt

I Bo Østlunds nye bog kombineres litteratur, musik og video for tilsammen at skabe en hel særlig udgivelse om ‘Modne mænd’ med fokus på livets tunge emner. Det er med megen personlig ricisi, men som forfatteren selv udtrykker det: “intet er mig fjernere end et citronmåneliv med lunken leverpostej.”

 

Det er ikke kun samtaletekster, der bærer indholdet i Bo Østlunds nye udgivelse ‘Modne Mænd’. Både video og musik spiller sammen med teksten, der består af samtaleinterview med 24 kendte mænd, om at få skabt en hel særlig stemning.

“Hver enkelt af de 24 mænd bliver levende. Læserne kan mærke stemningen og atmosfæren i hver enkelt samtale, og musikken, der er komponeret af Pete Repete fra Big Fat Snake, er i disse film med til at understrege stemningen - både i bogen og i dens samtaler. Her bliver den en del af et samlet kunstværk, som består af tre dele: Bogen, videoerne og musikken,” forklarer Bo Østlund.

Ærlighed i indholdet

Bo Østlund er uddannet journalist og også uddannet professionel videojournalist, og i dette værk gør han brug af alt, hvad han har lært gennem hele sit liv. De 24 samtaler, et kapitel for hver, er samtaler mellem forfatteren selv og de 24 kendte mænd - fra Ib Michael og Tor Nørretranders over Lars Lilholt og Allan Olsen til Hans Engell og Peter Aalbæk. Samtalerne har fundet sted over hele landet i april, maj og juni måned.

“Det har været min intention at overføre  hver samtales ærlighed til bogen, så den bliver rå og upoleret - som omslaget antyder - og så læserne inviteres ind i den energi, som hver enkelt samtale har haft. Både gennem ordene og de tilhørende videoklip,” fortæller Bo Østlund.

Bo Østlund har været et ‘one-man-band’ på projektet, hvilket har krævet et solidt bogholder-gen. Både som idémand, interviewer, videofilmer- og klipper, forfatter, forlægger og med ansvar for PR og markedsføring har han haft rigeligt jern i ilden. Bo Østlund deltager ligeledes på årets BogForum, hvor hans forlag Heatherhill igen har en stand og hvor ni af bogens deltagere møder op og signerer værket. Desuden optræder både Bo Østlund i selskab med Viggo Sommer, Asger Reher og Per Larsen om fredagen på messens egen LEV NU scene om fredagen.

Den personlige motivator

Men hvorfor et så omfattende værk?

“Disse store antologier er reelt blevet mit forlags 'udtryk' siden den anmelderroste bestseller 'Skilleveje' udkom i 2006. Dengang deltog 28 kendte danskere, som mødte op i deres barndoms gade ved deres barndomshjem og fortalte hudløst ærligt om deres barndom og opvækst i et værk, som endte med at sælge på den gode side af de 30.000. Senere fulgte i 2011 bogen 'Dømt til at skabe', hvor 20 forskellige kendte kunstnere inden for helt forskellige genrer fortalte om skabelsen af kunst.

I disse store projekter bruger jeg mit overblik og evnen til at have mange bolde i luften samtidig med, at jeg kan fordybe mig, være kreative, skabe flow og målrette energien,” uddyber Bo Østlund.

Det er som solo-udgiver Bo Østlunds egen kapital, der står for skud. Som selvudgiver sætter han hver gang ikke blot sig selv på spil, men også hus og bil, fordi han synes, der er tale om vigtige værker, som læserne kan bruge til at spejle deres eget liv i. Og netop den personlige kontakt med et ærligt værk er vigtigt for Bo Østlund.

“Det er mit klare indtryk, at en potentiel læser blot ved at åbne en bog kan se, om den er skabt med kærlighed og intentioner om at berige eller blot med kommercielt salg for øje af et forlag, som lige så godt kunne sælge landminer eller håndvåben til børn, fordi forretningsdelen for længst er blevet større end kærligheden til bogens sjæl. Jeg forsøger med Forlaget Heatherhill og forlagets udgivelser at gøre en forskel.”

Ærlighed og kvalitet frem for alt

Bogen er Bo Østlunds 20. udgivelse siden 2000 - og den fjerde på eget forlag. Han har tidligere været udgivet på flere af landets største forlag.

“Litteraturen betyder alt, ærligheden betyder alt, kvaliteten betyder alt. Både i forhold til indhold, den tekniske produktion, udtrykket og markedsføringen - og denne kærlighed til processen og ønsket om at optimere bogen på alle planer, kan dens deltagere også mærke, tror jeg,” fortæller Bo Østlund. Ligesom de forrige bøger, er ‘Modne Mænd’ et udspring fra hvor Bo selv befinder sig i sit liv netop nu. Hans forrige udgivelse ‘Skilleveje’ blev skrevet i 2006, da Bo Østlund var 50 og måtte se tilbage på en utryg barndom og tabet af sin far, der begik selvmord. Og "Skilleveje" var, sammen med hans selvbiografi "Strawberry Fields Forever", som udkom på Politikens Forlag, ifølge ham selv en del af hans egen healing.

“'Modne Mænd' udspringer af, at jeg fyldte 60 den 8. august i år - og af alle de tanker, som jeg har omkring at være netop dette sted i mit liv. Det skaber ligeværdige, meget intense samtaler, fordi bogens 24 kendte mænd kan mærke mig, og jeg kan mærke dem. Og det betyder, at de har været villige til at åbne sig mere, end de nogen sinde tidligere har gjort, og tale helt åbent om emner som døden, troen, angsten for fremtiden osv,” fortæller Bo Østlund. Han har altid brugt samtalen som favoritdiciplin, da den afspejler det medmenneskelige, ærlige møde mellem to mennesker. Han ser selv dette som et af bøgernes særlige styrker.

Ingen smutveje for selvudgivere

Som selvudgiver af et væsentligt værk - som også er kommercielt - er det vigtigt, at man ikke forsøger at tage smutveje eller springer over, hvor gærdet er lavest, understreger Bo Østlund.

“'Modne Mænd' sælges på nøjagtig samme måde, som alle landets store forlag sælger deres bøger. Den ligger hos DBK og på Bogportalen, der annonceres for værket i de store bogkæders julekataloger og i BogForums katalog - og den vil få lige så meget gennemslagskraft i medierne, når den udkommer, som alle øvrige værker af samme kaliber, fordi den indeholder unikke, ærlige, stærke, overraskende og rørende historier, som aldrig er fortalt før,” fortæller Bo Østlund. Da værket ikke møder konkurrence fra andre udgivelser fra Forlaget Heatherhill, spår han, at bogen faktisk netop på grund af forlagets størrelse, måske får en bedre start på livet end mange andre bøger. 

"Der er selvsagt forskel på at kunne passe og pleje og nusse om en enkelt nyfødt baby, end at skulle give samme kærlighed og opmærksomhed til alle de 50-linger, man føder i oktober, og som man ikke kan elske lige højt uanset hvor meget, man forsøger", lyder det fra forlæggeren, forfatteren og iværksætteren, som har været journalist i 40 år.

Bogen har allerede vakt stor forhåndsinteresse fra både bogkæder og private, da bogen med sin udformning og og indhold har stor mulighed for at blive en af efterårets oplagte jule- eller fødselsdagsgaver.

Kulminationen på et livs viden

Med en så fyldig udgivelse, er der selvsagt en stor økonomisk risiko. Men Bo Østlund er ikke bekymret på den front.

“Går det ikke, som jeg håber, må jeg sælge min bil, men så har det været det hele værd, fordi processen har været så vigtig for mig, og fordi jeg gennem samtalerne er blevet klogere på livet og mig selv, som jeg altid gør under disse intense processer,” tilføjer Bo Østlund og fortæller til sidst;

“Jeg udgiver bøger, fordi jeg elsker bogen og dens væsen, men jeg gør det også, fordi jeg er nysgerrig. Og fordi jeg tror, vi er sat her i livet for at mærke det med vind i håret i alt dets vidunderlige væsen. Derfor mener jeg personligt, at vi skylder tilværelsen at tage chancer og ricisi - og intet er mig fjernere end et citronmåneliv med lunken leverpostej.”

Bo Østlund næste projekt er en online-roman i 2017, som udgives i cyberspace med et nyt kapitel hver måned.

Læs mere om bogen og deltagerne på 

www.modnemaend.dk

  og læs om Bo Østlund's øvrige udgivelser på hans hjemmeside www.booestlund.dk, hvor han også fører en blog.


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere