Formidling af litteratur og poesi får et løft

Støtte fra Fonden DBK fylder Poesiens Bus med forfattere, der på sin tour rundt i landet vil formidle poesien i nye sammenhænge. Samtidig udvikler Læseforeningen en digital platform, som læseguider for mere end 100 læsegrupper landet over kan dele idéer og inspiration på.

Over 100 ansøgere har i år søgt om at komme i betragtning til Fonden DBK’s litteratursponsorat, der støtter nye og kreative tiltag i bogbranchen, som kan fremme danskernes læselyst. Med idéer om alt fra nye og inspirerende digitale værktøjer til litteraturfestivaler og læseprojekter målrettet udsatte børn og voksne, så har det været en svær opgave for uddelingsudvalget at udvælge de to projekter, der gik gennem nåleøjet.

”Det har igen i år været meget inspirerende at læse om de mange litterære projekter og initiativer fra hele Danmark, der har brug for finansiel opbakning for at kunne gro og blomstre. Midt i processen meldte coronapandemien sin ankomst, men det har været livsbekræftende at opleve det gåpåmod, som de projekter, vi har støttet i både 2019 og 2020, har udvist for at videreføre deres arbejde”, fortæller Hans Peter Nordstrøm Nissen, der er formand for Fonden DBK.

 

Sponsorat styrker arbejdet med læsegrupper for sårbare og udsatte

Den ene støttemodtager er Læseforeningen med cirka 150 frivillige tilknyttet, der ugentligt driver og guider godt 100 læsegrupper for bl.a. sårbare og udsatte målgrupper. Selvom det at udvælge litteratur er en af de spændende opgaver som frivillig, så er det også et tidskrævende arbejde. Derfor har flere læseguider efterspurgt inspiration til tekstvalg.

Støtten på 115.000 kroner fra Fonden DBK vil derfor gå til at udvikle en digital platform, hvor læseguider kan inspirere hinanden ved at dele læseoplevelser, litteraturvalg og erfaringer fra egne læsegrupper og derved sprede den gode læseoplevelse til endnu flere.

”Vi er rigtig glade for støtten, som vil opfylde et konkret behov og løfte det frivillige arbejde i Læseforeningen i mange år frem. Forhåbentlig kan den digitale læseguideplatform også være katalysator for at øge antallet af læsegrupper bredt i landet”, fortæller litteraturforsker og daglig leder af Læseforeningen Mette Steenberg.

Platformen skal designes og programmeres med bistand fra eksterne samarbejdspartnere, når frivillige på tværs af landet har været med til at idéudvikle indholdsdelen af platformen (for eksempel definere tags og planlægge turnus for ugens tekst). 

”Under Covid-19-nedlukningen og forsamlingsforbuddet har vi udviklet et virtuelt læsegruppetilbud. Det har kun understreget behovet for at få udviklet et digitalt læseguideforum, som de frivillige oplæsere kan støtte sig til i forberedelserne, så vi er glade for nu at kunne sætte projektet i gang,” uddyber Mette Steenberg.

 

Lilla folkevognsrugbrød bringer poesien ud

Årets anden støttemodtager er projektet Poesiens Bus i regi af foreningen Poesiens Hus. Mens indkøb og indretning af Poesiens Bus er realiseret med støtte fra Nordea-fonden, så går støtten på 135.000 kroner fra Fonden DBK målrettet til at markedsføre og gennemføre de lokale poesiarrangementer med forfattere og digtere. Projektet har også modtaget støtte fra Statens Kunstfond.

Første officielle stop for Poesiens Bus bliver Aarhus Festuge i slutningen af august. Derfra vil bussen fortsætte sin rejse rundt i landet i 2020 og 2021.

“Poesi kan bruges som underholdning, læring, formidling og som redskab til, at vi som mennesker kan komme tættere på hinanden og finde forståelse trods forskelligheder. Vi har aldrig haft mere brug for poesi, end vi har nu,” siger Rikke Oberlin Flarup, projektleder på Poesiens Bus.

Arbejdet med at skabe et mobilt poesihus bunder i et ønske om at komme ud til flere kroge af samfundet. Coronapandemien har gjort det tydeligt, hvor stor værdi kulturen - og ikke mindst poesien - har for os alle sammen. Danskere fra alle afkroge af landet har omfavnet fællessang med Philip Faber og sunget med på linjer af Benny Andersen, Tove Ditlevsen, H.C. Andersen og B.S. Ingemann. “Desværre har poesien stadig ry for at være svær at forstå og noget, der skal afkodes. Jeg vil gerne vise, at poesien er for alle,” forklarer Rikke Oberlin Flarup.

Fonden DBK uddeler igen støttemidler i 2021. Her vil fonden målrettet støtte et udvalg af de mange litteraturfestivaler, der afholdes i alle afskygninger og formidler litteraturen til læsere i alle kroge af Danmark.

---

Allan Simonsen er ansvarlig for PR, kommunikation og marketing ved DBK.

---

Foto: Rikke Oberlin Flarup og Poesiens Bus. Fotograf: Anu Ramdas.


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere