Fortællinger fra virkeligheden

Det pibler frem med ambitiøse forlag, men hvad vil de? Hvad brænder de for? Vi taler med folkene bag Forlaget 28B, der udgiver de første titler i løbet af de næste måneder.

”Vores fokus er på fortællinger fra virkeligheden. Vi tror på værdien af at læse om hinandens liv og erfaringer og interesserer os for det levede liv med alle dets nuancer – både det, der tegner de store samfundslinjer, og det som giver indsigt i at være til. Fra den europæiske krise til parforholdets krise,” lyder det fra partner og redaktør Leila Vestgaard.

Forlaget vil koncentrere sig om non-fiktion; biografier, erindringer, journalistiske fortællinger, essays og kulturhistorie og den personlige beretning. ”Kort sagt alt det, man kan komme ud for i et levet liv.”  

Sammen med Andreas Fugl Thøgersen og Thomas Kristensen står Leila Vestgaard bag Forlaget 28B, der udsender de fire første titler i løbet af de næste måneder. Både først- og sidstnævnte har arbejdet med non-fiktion som forlagsredaktører på Gyldendal, mens Thomas Kristensen er mangeårig iværksætter i filmbranchen.

 

Den danske bogverden kan næppe siges at mangle forlag – hvad kan I byde ind med, som vi mangler?

”Vi synes, det er en spændende tid i forlagsbranchen lige nu, og vi tror på, at der er en niche at opdyrke og forfine i non-fiktion-feltet. 

Med Forlaget 28B ønsker vi at skabe et rum, hvor vi kan udvikle fortællinger og forfatterskaber – hvor vi kan bruge vores tid og kræfter på at gøre halve idéer til hele bøger og at koble gode historier med gode skribenter.”

”Vi udgiver selektivt. Lidt, men godt,” fortæller Andreas Fugl Thøgersen. ”Det gør vi for at give hver enkelt bog den opmærksomhed, den fortjener. Vi kerer os om at udvikle fortællinger, etablere forfatterskaber og om, hvordan vores bøger bliver til – og derfor vil vi gerne være med hele vejen fra den spæde idé til det færdige produkt.”

”Det tror vi på, giver de mest tilfredse forfattere, de bedste bøger og de mest engagerede læsere.”

Efterårets udgivelser spænder bredt, tilføjer han:

Udenrigskorrespondent Rasmus Tantholdt (TV 2) og hans faste makker, fotograf Anders Bach, står bag en fotobog med en samling af de fotos, de har taget undervejs på deres mange udsendelser til verdens brændpunkter; journalist Anders Ryehauge kommer med en nysgerrig og nuanceret biografi om og med Peter Aalbæk Jensen.

Skuespiller Mette Horn debuterer som forfatter med den personlige fortælling om kærlighed, tro, tvivl, forældreskab, alder … ”Det er humoristiske, kærlige og melankolske iagttagelser om de tilstande i et voksent liv, som ikke altid er nemme, men som alle før eller siden møder.”

Partner i forlaget, Leila Vestgaard, udkommer med en lille (mandel)gavebog, der består af autentiske kontaktannoncer. ”Hun har udvalgt 100 af de mest rørende, romantiske, sjove og fine af slagsen. Små menneskeskæbner, fortalt på fire-fem linjer.”

 

Lad os vende tilbage til udgangspunktet. I kommer alle med lang erfaring fra forlags- og kulturverdenen - hvad er det vigtigste, I tager med jer i forhold til det nye forlag?

”Vi har alle tre på hver vores måde i årevis været optaget af det at fortælle historier, enten selv eller ved at hjælpe andre til det eller begge dele i så forskellige genrer som film, ballet, tv, teater, magasiner og bøger. Vi er drevet af en begejstring for netop det,” siger Thomas Kristensen.

”Vi vil gerne det rungende ja – hele vejen rundt. Det gør i vores erfaring ethvert samarbejde bedre – og sjovere!

Og så vi vil naturligvis gerne udgive bøger, der kan finde et publikum, fordi vi ikke alene tror på, men også har set, værdien af at dele vores oplevelser og erfaringer med hinanden,” supplerer Andreas Fugl Thøgersen. 

”Det er det, bogen kan.”

 

Ånden i navnet

Det lidt spøjse navn på forlaget har en fin forklaring.Vi er opkaldt efter den opgang i det indre København, vi holder til i; en opgang, der i århundreder har huset kunst og kultur og boghåndværk,” fortæller Andreas Fugl Thøgersen.

”Et af Københavns ældste bogtrykkerier, E.C. Løsers, lå her. Christian Winther har boet her. Langt senere lå Tiderne Skifter i opgangen, det samme gjorde filmbladet Levende Billeder. Sneakers og Sort Sol havde øvelokaler i baghuset i 1980’erne. Og så videre.

Det er et stykke københavnerhistorie – hundredvis af år, hvor folk med trang til at meddele sig har huseret på matriklen. Det er en fin ånd, synes vi.”

 

Hvad vil I gerne opnå indenfor – lad os sige – et år?

”Vores primære ambitioner er på vegne af de bøger, vi udgiver,” lyder det korte svar.

”Eftersom vi jo gerne selv vil være med i hele processen,” uddyber Leila Vestgaard, ”er vi optagede af at udvikle os organisk.”

”Vi skal først og fremmest opbygge en sund forretning med gode samarbejdspartnere og et godt – ja, begejstret – arbejdsmiljø sammen med dygtige folk, både de skrivende og dem omkring dem,” afslutter hun.

---

Foto v-h: Thomas Kristensen, Leila Vestgaard og Andreas Fugl Thøgersen. Fotograf: : Søren Kierkegaard.


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere