Fra drøm til bog

Forfatterrollen er i forandring. Håndbogen ‘Fra drøm til bog’ giver praktiske råd til vordende forfattere og bugner med praktiske oplysninger om boguniverset.

”Vi læser mindre, men vi skriver mere.” Litteraturprofessor Anne-Marie Mai påpegede det slående paradoks i et interview på BogMarkedet for nylig. Mens faldet i læsning får opmærksomhed, hører vi sjældent om det sidstnævnte. 

Forfatterrollen er blevet gentænkt. At være forfatter er i dag et slags selvrealiseringsprojekt, som man tager op i en periode af sit liv, ligesom at plante et træ og se det gro eller løbe et maratonløb. At skrive en bog er en mental udfordring. Og så kan der selvfølge være mange andre grunde, såsom lyst til at nedskrive sine erindringer til sin familie.

Den nye forfatterrolle genspejler sig i, at forfatterrollen har fået et større socialt element end tidligere. Eksempelvis findes i dag Facebook-fora tilegnet forfattere – eksempelvis NewPub, Forfatterchat og -debat og ForfatterForum – hvor man videregiver erfaringer eller efterspørger råd og tips.

Mange af de nye forfattere udgiver enten selv eller udkommer på selvudgiverforlag, hvor de selv står for en større del af redaktionsprocessen end hos et traditionelt forlag. Enten fordi de har fået afslag fra et almindeligt forlag, eller fordi forfatteren vil have hånd i hanke med processen fra start til færdig bog.

Håndbogen ‘Fra drøm til bog’ tager afsæt i dette ønske. Den henvender sig især til selvudgivere.

Realisér drømmen

Danske forlag har været glade for at udgive bøger med mere eller mindre luftige skrivetips. Det er næsten som en guide til forfatterens tankeunivers, når store forfatternavne udgiver sådanne bøger med tips og råd. En slags erstatning, mens vi fans venter på forfatterens erindringer.

Bortset fra et kort afsnit om skriveprocessen går Tommy P. Christensen praktisk til værks i ‘Fra drøm til bog’. Teknologiudviklingen gør i dag selvudgivelse til en økonomisk håndterbar størrelse. Således tillader trykketeknikken, at man trykker små oplag eller benytter sig af print-on-demand.

Ovennævnte var bare ét af de kort og præcist beskrevne emner, hvor overblikket hurtigt glider over i praktiske råd og brugbare eksempler. Bogen kommer også forbi emner som bogproduktionens økonomi og finansiering, checkliste til trykkeriet og designteknik, oversættelse af bogen fra dansk til et andet sprog og meget andet.

Enkeltkapitlerne er proppet med nyttige litteraturlister og links, og disse links bliver sammen med mange andre samlet i et appendiks. Et andet appendiks består af ordforklaringer – fra ”additiv farveblanding (eng. Additive colour synthesis)” til ”underoveroverskrift” – med fokus på hvad den vordende selvudgiver bør vide.

Bogen er proppet med så meget brugbar viden, at den bør appellere langt uden for selvudgivernes kreds.

Ud over rampen

Anmeldelsesessayet startede med den ændrede forfatterrolle, og her kan vi passende slutte cirklen.

Det svimlende antal bogudgivelser hvert år – der blev udgivet 1.517 danske skønlitterære titler alene i 2017 – betyder, at en ny bog let drukner i mængden. Dette er måske især tilfældet, når det gælder en bog, der ikke er udkommet på et stort, etableret forlag.

Dette vilkår sætter nye krav til markedsføring af en bog, og det kommer ‘Fra drøm til bog’ desværre ikke rigtig ind på.

En forfatter skal selv være aktiv, for eksempel på sociale medier som Facebook og Instagram eller stille op til forfatterarrangementer i bogbutikker og på messer (eller købe et banner på BogMarkedet i en periode … ) Sat på spidsen, så er forfatterens personlige historie blevet lige så vigtig som bogen selv.

I sandhed en ny forfatterrolle!

 

Tommy P. Christensen: ‘Fra drøm til bog – en håndbog’, 2. udgave, Olde Cranich Hamneda, 2018.


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere