Friske tal fra boguniverset

Trods et vildt forår er tendenserne i den danske bogbranche overraskende stabile.

I foråret herskede frygt for at corona-karantænen ville vende alt på hovedet og kaste bogbranchen ud i kaos. Ligesom det er sket med utallige andre brancher, biografer og musikkoncerter eksempelvis.

Kaos i boguniverset er ikke indtruffet – i hvert fald herhjemme – fremgår det af Bogpanelets spritnye rapport om tilstanden på det danske bogmarked, ‘Bogen og litteraturens vilkår 2020’.

Godt nok steg udlånene på eReolen ganske voldsomt i foråret, herunder til skoleelever. Men, påpeger rapporten, vi ved endnu ikke om dette vil vise sig som et permanent tiltag. Det samme gælder forlagenes stigende digitale salg.

Ligeledes må man vente til tidligst næste år med at spotte eventuelle større aftryk af COVID-krisen på tallene fra det samlede bogunivers.

I stedet er trykket på en stabil udvikling og velkendte tendenser:

 • Boghandlerne tilbagevinder terræn, så de udgør 53,5 % af danskernes samlede bogkøb
 • Bogklubbernes popularitet daler stadig
 • Antallet af solgte bøger i supermarkederne er faldet i år, ”måske fordi 2019 ikke har budt på en stribe af bestsellere, som ofte har supermarkederne som salgskanal,” som der står i rapporten
 • Målt i omsætning er forlagenes direkte salg til virksomheder og skoler dog lidt større (35 % mod 29 % i boghandlernes favør). Dette afspejler det fænomen, vi på Bogmarkedet har kaldt forlagenes catch-22
 • Antallet af skønlitterære titler stiger fortsat (3.016 i 2019, både danske og oversatte, en stigning på 42 % siden 2010)
 • Antallet af faglitterære titler, danske som oversatte, er omvendt faldet (3.104 titler i 2019; faldet er dog kun på knap 5 % i forhold til 2015)
 • Antallet af forlag/udgivere, der udgiver faglitteratur, falder fra 2018 til 2019 fra 630 til 576, hvilket er det laveste antal de seneste ti år
 • Læsehyppigheden blandt voksne har stabiliseret sig efter flere års fald, mens den viser store udsving hos store børn og unge
 • Antallet af forlag er stabilt – både når det gælder de store og de små med få årlige udgivelser
 • Meget overraskende oplyser rapporten, at bogkøb via webboghandler er faldet med fem procentpoint i løbet af det seneste år
 • Knap en femtedel (17,4 %) af alle voksne danskere abonnerer på en streamingtjeneste med digitale bøger

Det sidstnævnte tal er sandsynligvis større, end det var sidste år, da de digitale bøger som bekendt har vundet stadig større indpas i de senere år. Dog var det første gang, Bogpanelet indhentede oplysninger om dette, så vi må vente til næste år med at se udviklingen afspejle sig i rå tal.  

Rapporten indeholder mange flere oplysninger (og tolkninger) end de få eksempler nævnt her. Rapporten ‘Bogen og litteraturens vilkår 2020’ kan hentes her.

---

Foto: iStock/Getty Images.


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere