Gør lykke og giv en bog

Gavekort? Moster Odas hjemmestrikkede sokker? En ny undersøgelse viser, at danskerne vil have noget under træet, de kan fordybe sig i.

Hvor spændende er det lige at få et gavekort til jul?

Gavekortet er vældigt praktisk og passer perfekt til en individcentreret tid, hvor der ikke er tid til at standse op for at overveje, om den gave, der så forkert og bytteoplagt ud ved første øjekast, måske alligevel skulle vise sig at være den perfekte gave. Den, man ikke vidste, man ønskede sig.

En ulempe ved gavekortet er, at man ikke har nogen undskyldning for ikke at tage den omfattende opvask, mens resten af selskabet kigger/leger på/med deres gaver. Gavekortet er simpelthen kedeligt og upersonligt.

Men det er ikke den eneste (eller bedste) grund til, at bøger er blevet et mere populært julegaveønske, end gavekortet er det.

Den gode gave

En undersøgelse mere end antyder, at vi ønsker en pause i ræset. Her viser det sig, at folk ønsker hårde bogpakker under juletræt. Vi vil gerne stoppe op og få luft til hjernen, vi vil gerne tænke på noget andet end belægningen på næste trin i hamsterhjulet.

Analysefirmaet Kantar/Gallup har - på bestilling af prissammenligningswebsiden Pricerunner - undersøgt danskernes julegaveønsker, fremgår det af Boghandlerforeningens webside.

Topscorer på listen er tøj, mens trykte bøger indtager andenpladsen i år. Bøgerne har været været længere nede på listen i flere år, men er nu tilbage i top tre.

"Bogens indtog som julens topscorer er overraskende. Men vi har gennem et stykke tid set at søgninger efter bøger er steget meget, og vil stige eksplosivt i december. Danskerne er konservative når det handler om gaver, og derfor ser vi et comeback til bogen som topønske,” siger Martin Andersen, direktør i PriceRunner.

Han tøver ikke med at udnævnet bogen til "årets julegave 2019."

Sverige

I Sverige ser det endnu bedre ud for den trykte bog, som har en fornem førsteplads på listen. Det er måske endnu mere bemærkelsesværdigt end herhjemme, for svenskerne har taget den streamede bog til sig i et omfang, som ingen andre i verden kan matche. 

Igen har analysefirmaet Kantar/Gallup foretaget undersøgelsen for PriceRunner, fortæller Svensk Bokhandel.

Ligesom i Danmark - og det er måske det allermest interessante i begge undersøgelser - er unge topscorere i undersøgelsen, når det gælder om at ønske sig bøger til jul.

Den svenske undersøgelse afslører desuden, at kun en meget lille procentdel af de unge ønsker sig elektronisk isenkram som tablets, høre- eller debiltelefoner. 

Foto: iStock/Getty Images.

    


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere